Vesti

3

Ugledni građanin - taktički potez

Autor: AA

Izvor: Danas/Novi magazin

Ugledni građanin - taktički potez

Za SNS je važno da, ukoliko ne bude stranačka ličnost, budući kandidat za predsednika Srbije bude veoma blizak ovoj partiji. Poželjno je da bude poznat javnosti, ali to neće presudno uticati na njegov izborni rezultat, ocenjuju sagovornici Danasa Dejan Vuk Stanković i operativni direktor CeSida, Marko Blagojević.

Tomislav Nikolić je nedavno izjavio da će ova stranka naći „uglednog građanina“ Srbije za funkciju predsednika Republike, „bio on njen član ili ne“. Kako je tada rekao, naprednjaci kandidovanjem „uglednog građanina“ žele da predsedniku Borisu Tadiću pokažu da nisu zadovoljni načinom na koji je on shvatao svoju funkciju.

Borislav Pelević, poslanik SNS u Narodnoj skupštini, navodi za Danas da predsednik Srbije treba da bude čovek koji će u skladu s Ustavom Republike obavljati svoju funkciju, ali ne i poslove premijera i predsednika parlamenta, kao što to radi Boris Tadić. 

Dejan Vuk Stanković ocenjuje za Danas da je Nikolićeva izjava o „uglednom građaninu“ u stvari taktički potez, „kojim se drži u nepoznanici DS do onog trenutka kada budu raspisani predsednički izbori“. Kako kaže, Nikolić uvodi „neodređenost u politički ambijent, jer smatra da premijer ima veću moć od predsednika“.

Prema rečima našeg sagovornika, Nikolić će pričom o „uglednom građaninu“, odnosno o tome ko bi mogao da bude ta misteriozna osoba, pokušati da motiviše pristalice naprednjaka da glasaju za njega na republičkim izborima.

Marko Blagojević kaže da niko ne može da predvidi koje bi osobine trebao da ima Nikolićev „ugledni građanin“, jer je to veoma kompleksna tema i zahteva iscrpno istraživanje. Kako objašnjava, normalno je da će svaka partija da predloži „uglednog i poštenog“ kandidata, ali činjenica je da bi ta ličnost morala da raspolaže onim kvalitetima koje zahteva ciljna grupa kojoj se obraća.

„U svakom slučaju je bolje da kandidat bude poznat javnosti, ali to ne mora da bude presudno. Na primer, za sadašnjeg hrvatskog predsednika Iva Josipovića birači nisu znali do početka predizborne 

Komentari (3)

POŠALJI KOMENTAR

pera detlic

anta je bas neki zajebant

anta

predlazem tomi da to bude blagoje spaskovski, generalni direktor rtb bor. gospodin blagoje je u boru ubedljivo najuglednija licnost, sve je vise i nestranacki opredeljen (citaj za svoj dzep - jer vise ne slusa ni ciru ni mladju), ima mnogo para (kao predsednicki kandidati u americi), u boru iskljucivo njega pitaju za sve i svasta (on je predsednik borske opstine i skupstine, kao i direktor lokalne televizije i radija), u slobodnom vremenu ima puno aktivnosti koje radi iz cistog hobija (pravi kruzne tokove po gradu, podize nove spomenike,kreci i farba oronule fasade zgrada, pravi fontane koje ne mrznu do minus 15, amfiteatar za koncerte nasih muzickih zvezda,fitness park, nova ulicna osvetljenja... izgradio je i zoovrt koji je nedostajao boru, nov kafic u borskoj jami na 700 metara pod zemljom (koji je otvorio pre 3 dana licno predsednik tadic),a u planu je i botanicka basta,nov sportski centar, hipodrom... spisak kreativnih i razvojnih ideja i projekata ovog uglednog gradjanina je mnogo duzi i malo je prostora na ovoj stranici da se sve nabroji, tako da ga sa neskrivenim zadovoljstvom preporucujem tomi za predsednickog kandidata.

mislilac

Bravo Tomo,skromno i velikodusno.Ugledni gradjanin mora da bude obrazovan,da govori bar dva strana jezika i da na kreativan nacin resava probleme.Samo nemoj da stavljas nekog iz sps,ds,srs ili neku vucibatinu koja se folira da ti se uvuce.