• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SAD očekuju tenzije na Kosovu i ove godine

Američka Nacionalna obaveštajna služba očekuje da će i ove godine sever Kosova biti nestabilan i da neće biti napretka u dijalogu Beograda i Prištine.

Nestabilnost na severu Kosova i odsustvo napretka u dijalogu Beograda i Prištine biće i 2012. izvor tenzija zbog čega će biti potrebno diplomatsko i bezbednosno angažovanje Zapada, navodi se u izveštaju američke obaveštajne službe.

U izveštaju direktora Nacionalne obaveštajne službe odboru Senata Kongresa SAD navodi se da "duboke etničke i političke podele na Zapadnom Balkanu predstavljaju izazov za stabilnost u Evropi u 2012".

"Produžetak nestabilnosti na Kosovu - posebno na severu Kosova gde su Srbi u većini - i manjak napretka u dijalogu Srbije i Kosova uz posredovanje EU, ostaju izvori tenzija zbog čega je potrebno diplomatsko i bebzbednosno angažovanje Zapada. Međuetničke napetosti i disfunkcionalne državne strukture takođe prete stabilnosti u BiH", navodi se u izveštaju.

Uz ocenu da je sever Kosova od ključnog značaja, u izveštaju se navodi da sukobi vojnika Kfora i lokalnih Srba krajem 2011. ukazuju na "privrženost etničkih Srba nasilnom otporu pokušajima Kfora da ukloni blokade na severu".

U dokumentu koji je potpisao direktor Nacionalne obaveštajne službe Džejms Kleper navodi se da će Kosovo i u 2012. biti krhka država iako ga je priznalo više od 80 zemalja među kojima 22 od 27 članica Evropske unije.

"Kao što smo videli u 2011. nasilje može izbiti uz malo do nimalo upozorenja, posebno u severnim opštinama. Procenjujemo da se ne može osloniti na to da lokalne snage preuzmu ključne zadatke Kfora makar dok Beograd i Priština ne normalizuju odnose", navodi se u izveštaju.

Krovna američka obavestajna služba u izveštaju o bezbednosnim pretnjama širom sveta procenjuje da će kosovski Srbi i Beograd nastaviti da se protive naporima Prištine da preuzme kontrolu nad severom Kosova.

"Beograd će politički ograničiti odgovor na oštru retoriku osuđivanja napora Prištine, dok će kosovski Srbi verovatno koristiti sličnu taktiku poput blokada i uličnih protesta koji predstavljaju rizik od izbijanja nasilja", navodi se u izveštaju.

(Beta)

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image