Vlada Srbije usvojila je na sednici krajem prošle nedelje uredbu o finansiranju udruženja iz budžeta Srbije, kojom će po prvi put biti jedinstveno uređeni kriterijumi, uslovi i načini na koje se udruženja finansiraju iz sredstava za realizovanje programa od javnog interesa. Naime, prema Zakonu o udruženjima, država može da finansira nevladine organizacije samo iz ovih sredstava, a koje se odnose na oblasti socijalne zaštite, ljudskih i manjinskih prava, zaštite životne sredine, obrazovanja, nauke i drugo.


Dubravka Velat iz nevladine organizacije Građanske inicijative kaže za Danas da je Vlada Srbije načinila dobar potez usvajanjem ove uredbe, jer se propisivanjem obaveza udruženjima, ali i nadležnim organima, uvodi transparentnost u postupak dodele sredstava za finansiranje programa nevladinih organizacija.

– Uredbom se uređuje način objave konkursa, liste vrednovanja i rangiranja prijavljenih programa, kao i odluka o izboru programa. Pored zakonske obaveze da najmanje jednom godišnje učine dostupnim javnosti izveštaj o svom radu i o obimu i načinu sticanja sredstava, udruženja će u skladu sa ovom uredbom imati i obavezu da nadležnom organu kvartalno dostavljaju izveštaj o realizaciji programa, ali i nakon realizacije programa, ukazuje Velat. Ona dodaje da u Srbiji trenutno ima 16.500 udruženja, koja se uglavnom finansiraju iz sopstvenih sredstava, a samo devet odsto čine međunarodni donatori.

Istraživanje koje je obuhvatilo 1.650 organizacija, pokazalo je da u Srbiji ima samo osam kompanija sa većim brojem zaposlenih, nego civilni sektor, te se ova oblast delovanja po broju zaposlenih poredi sa kompanijama kao što su Merkator ili Resavski rudnici.

Najveći broj organizacija civilnog društva, njih 37 odsto, nalazi se u Vojvodini, zatim u Beogradu 30 odsto, dok su ostale relativno ravnomerno raspoređene u ostalim delovima Srbije. Takođe, oko 60 odsto registrovanih organizacija bavi se socijalnim radom, kulturom, medijima i zaštitom životne sredine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari