Sastankom sa Tomislavom Nikolićem, liderom Srpske napredne stranke, Savez samostalnih sindikata Srbije juče je započeo seriju razgovora s političkim strankama, koji bi krajem februara trebalo da rezultiraju predizbornim koalicionim dogovorom.

Kako Danas saznaje, predstavnici najvećeg srpskog sindikata sutra će razgovarati i sa Rasimom Ljajićem, predsednikom Socijaldemokratske partije Srbije, a sredinom februara, trebalo bi da ponovo uslede i razgovori sa DS, Borisa Tadića.

Iako tokom jučerašnjeg jednočasovnog razgovora nije dogovorena buduća saradnja, Tomislav Nikolić i Ljubisav Orbović, predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije, složili su se da je platforma koju je načinio sindikat gotovo identična s programskim ciljevima naprednjaka. Kako je navedeno, ciljevi nisu odmah ostvarivi, ali se očekuje da će u toku narednog mandata buduće vlade biti postavljeni temelji za realizaciju svih zahteva sindikata.

Obraćajući se novinarima, Nikolić je ocenio da, „bez obzira na odluku koju donesu organi SSSS, sindikat u ovom trenutku ima istorijsku odgovornost koja znači ili radikalizaciju na ulicama ili učešće u političkom životu”. „Potpuno smo spremni da ukoliko ne ispunimo ono što se dogovorimo, istupimo iz buduće vlade”, naglasio je Nikolić i dodao da je veliki optimista kada je reč o zajedničkom nastupu te SNS i SSSS na predstojećim izborima.

Na pitanje šta SNS nudi sindikatu kada je reč o funkcijama, Nikolić je istakao da o tome nije razmišljao. Orbović i lider SNS su naglasili da na sastanku nije bilo reči o kadrovskim rešenjima, odnosno o tome da li će sindikatu eventualno pripasti poslanička ili ministarska mesta ukoliko bi narednu vladu formirala SNS. „Moje ambicije nisu da postanem ministar“, rekao je Orbović i dodao da SSSS ipak želi da ima neku vrstu kontrole da li će ono što je dogovoreno biti i sprovedeno.

„Naš cilj, koji proizilazi iz Platforme, jeste da se Srbiji i njenim građanima otvori perspektiva i vrati nada da, ipak, može biti bolje. Preduslov za to jeste postojanje pravne države, a ubeđen sam da se može učiniti korak napred da se Srbija može pokrenuti ka boljem, jačanjem unutrašnje snage, korišćenjem sopstvenih kapaciteta i resursa, a svaka investicija sa strane dobro će nam doći”, istakao je Orbović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari