09. februar  2009. 12.59  | Izvor:

Kasapinu iza bankarskog pulta skraćen zatvor

NOVI SAD - Vrhovni sud Srbije smanjio je kaznu bankarskom službeniku Zoranu Munćanu (32) iz Novog Sada sa 35 na 30 godina zatvora, zbog zloupotrebe položaja i ubistva klijenta Živojina Margetića (86), saopštio je danas Okružni sud u Novom Sadu.

Odlukom Vrhovnog suda delimično je uvažena žalba branilaca okrivljenog u pogledu odluke o kazni i izrečene zatvorske kazne, pošto je 5. maja 2008. godine u novosadskom Okružnom sudu osuđen na jedinstvenu kaznu u trajanju od 35 godina zatvora.

Ovlastio saučesnika na račun buduće žrtve

Vrhovni sud umanjio je kaznu i drugookrivljenom Vladanu Spiridonovu (33) iz Novog Sada na dve i po godine zatvora.

Spiridonov je prvobitno bio osuđen na četiri godine zatvora zbog pomaganja Munćanu prilikom izvršenja krivičnog dela.

Kako se navodi u presudi, Munćan je kao službenik EFG banke uneo neistinite podatke u Margetićevom deviznom računu, prikazujući u dokumentaciji da je i Spiridonov ovlašćen za raspolaganje novčanim sredstvima.

Kao u horor filmu

Po uputstvu Munćana, Spiridonov je 7. marta 2007. sa Margetićevog deviznog računa podigao 10.000 evra, od kojih je Munćan uzeo 6.000, a Spiridonov 4.000 evra.

Dva dana kasnije, kada je Munćan pomislio da će njegove radnje biti otkrivene, pozvao je Margetića u svoj stan u Novom Sadu, gde ga je zadavio kravatom.

Okrivljeni je nakon toga isekao pokojnikovo telo na više delova, upakovao ga u najlonske vreće i bacio ih u kontejnere ispred svoje zgrade, u Inđiji, Batajnici, Zemunu i Valjevu.

Raskomadani leš nikada nije pronađen.

Začinjeno heroinom

Pored toga, Munćan je u više navrata zloupotrebio položaj u EFG banci, pošto je pomoću platnih kartica klijenata na bankomatu podigao 37.000 dinara.

Policija je prilikom hapšenja kod Munćana pronašla 0,1 gram heroina, zbog čega je presudom obuhvaćeno i posedovanje droge.