Hoće li cene nekretnina biti niže

Cene stanova u Srbiji neznatno su pale, a ključ za znatnija sniženja jeste u rukama države, tvrde u agencijama za promet nekretnina.

Izvor: B92

Ponedeljak, 09.02.2009.

00:10

Default images

Međutim, kako navode, i investitori i banke moraju se odreći dela svojih zarada kako bi cene bile osetno niže. Interesovanje za skuplje stanove na boljim lokacijama nije smanjeno, ali je potražnja stanova u izgradnji nešto niža, navode u agencijama.

Uprkos očekivanjima da će zbog svetske ekonomske krize pasti cene stanova u Srbiji, u agenciji za promet nekretnina "Imonova" tvrde da se cene novih stanova na atraktivnijim lokacijama neće menjati.

Kako navode, niže cene mogu se očekivati za stanove koji se kupuju u izgradnji i za staru gradnju. "Mi smo u proteklom periodu imali mutnu sliku što se tiče cena stanova, starih i novih, gde su oni bili izjednačeni, što nije po pravilu", rekao je Nebojša Bucalo iz agencije "Imonova".

"Sad se to tržište starih i novih definiše, i tu mi sugerišemo, koliko god možemo, da cene starih stanova ne mogu da budu kao cene novih stanova", kaže on.

I u agenciji za promet nekretnina "Menadžer" smatraju da ima prostora za smanjenje cena nekretnina. Kako navode, država mora da pomogne stanogradnju, ali mnogo toga zavisi od svih koji učestvuju u poslu.

"Treba, ako je u pitanju Beograd, da gradske vlasti umanje doprinose, da se investitori odreknu dela zarade i da banke odobravaju kredite po boljim uslovima, a koji su sada jako nepovoljni", kaže Milan Simonović iz agencije "Menadžer".

U građevinskom preduzeću "Greda" iz Valjeva slažu se da su cene nekretnina previsoke, ali tvrde da trenutno nemaju uslova da smanje svoje cene.

"Da bi došlo do bitnijih promena cena, prva stavka je promena cena lokacija i komunalnog opremanja tih lokacija. Sledeća stavka je smanjenje perioda za pripremu dokumentacije za izgradnju projekta, taj period je prevelik i on mnogo utiče na cenu stanova", objašnjava direktor GP "Greda" Zoran Stanković.

Prema podacima iz agencija za promet nekretnina, cena novogradnje u prigradskim naseljima u Beogradu varira od 800 do 1.000 evra po kvadratu za Kotež, Krnjaču ili Batajnicu, dok su u naseljima Mirijevo ili Braće Jerković cene od 1.300 do 1.500 evra.

U centralnim delovima Beograda cena novogradnje kreće se od 2.500 do 3.500 evra po kvadratu. Cena starijih stanova niža je za 10 do 30 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

50 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: