Usvajanje Nacrta zakona o izmenama i dopunama Zakona o zaštitniku građana sačekaće narednu sednicu Vlade Srbije, saznaje Danas. Kako objašnjava izvor našeg lista, ovaj Nacrt zakona trenutno se nalazi u procesu usaglašavanja između ministarstava pravde, finansija, državne uprave, prosvete i nauke, rada i socijalne politike i Republičkog sekretarijata za zakonodavstvo.



Inače, u Ministarstvu pravde objašnjavaju da ukoliko bi prošao Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o ombudsmanu, aktuelni zaštitnik građana Saša Janković, mogao bi da se kandiduje i za još jedan sedmogodišnji mandat.


Pored zahteva da se ombudsmanu onemogući kontrola rada Visokog saveta sudstva i Državnog veća tužilaca, u Ministarstvu pravde navode da „nije uobičajeno“ ni da mandat ombudsmana traje do 14 godina.

– Odredbama Nacrta zakona o izmenama i dopunama Zakona o zaštitniku građana predlaže se da se mandat zaštitniku građana i njegovim zamenicima mandat produži sa sadašnjih pet godina na sedam godina, pri čemu treba imati u vidu mogućnost da isto lice može biti dva puta uzastopno birano na ove funkcije, što bi značilo da zaštitnik građana može biti na istoj funkciji 14 godina, što nije uobičajeno u odnosu na trajanje mandata nosilaca drugih inokosnih javnih funkcija koji se biraju na određeni period – kažu u Ministarstvu pravde. Kako navode, odredbom Nacrta zakona se takođe predviđa da zaštitnik građana i njegovi zamenici ne mogu biti pozvani na krivičnu ili drugu odgovornost za ono što kažu, napišu ili preduzmu u vršenju funkcije.

„Imajući u vidu da prema Ustavu Srbije zaštitnik građana ima imunitet kao narodni poslanik, a koji ne može biti pozvan na krivičnu i drugu odgovornost zbog javno izraženog mišljenja ili glasanja u vršenju svoje poslaničke funkcije, kao sporno se postavlja pitanje da li predlaganje mogućnosti za preduzimanje drugih radnji u vršenju funkcije zaštitnika građana predstavlja širi obim imuniteta od imuniteta koji ima narodni poslanik. Da li bi to značilo da bi zaštitnik građana imao imunitet i u slučaju krivičnog gonjenja u slučaju da primeni fizičku silu prilikom obavljanja poslova kontrole državnih organa za koje je nadležan“, pitaju u Ministarstvu pravde. Sporne su i izmene Zakona o zaštitniku iz 2007, kojima su imunitet, pored zaštitnika građana, dobili i njegovi zamenici, „iako Ustav predviđa imunitet samo za zaštitnika građana“.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari