Paradoks je to što se u srpskoj javnosti s nestrpljenjem očekuje datum početka pregovora s Evropskom unijom o pristupanju, iako se zna da će ti razgovori sa Srbijom upravo biti otvoreni u oblasti pravosuđa, koje je jedna od najproblematičnijih sfera ovog društva.

Od početka reformi u pravosuđu suočeni smo s kritikama i, umesto da tu stvar popravimo, kao da se trudimo da na svaki način prevarimo one koji to prate – kaže za Danas Vladimir Pavićević, nastavnik na Fakultetu političkih nauka, povodom Rezolucije Parlamentarne skupštine Saveta Evrope o Srbiji, koja je preksinoć usvojena u Strazburu.

„Slično je i s korupcijom, jer se u Srbiji misli da se mogućom konstruktivnošću oko kosovskog pitanja može dobiti dozvola za neodgovorno delanje u drugim oblastima, kao što se mislilo da će ispraćajem Ratka Mladić Srbija hitro ući u EU. To je nerazumno. Umesto nadigravanja oko ocene je li Rezolucija pozitivna ili negativna, trebalo bi razmisliti o sadržini preporuka iz izveštaja i potruditi se da rešavamo probleme. Možda je to prevelik zahtev za političku klasu koju imamo“, naglašava Pavićević.

U Rezoluciji PS SE Beograd i Priština se pozivaju da nastave dijalog i primene do sada postignute sporazume. Takođe, ocenjeno je da je Srbija postigla znatan napredak u mnogim oblastima, ali i da su neki ključni problemi, kao što su reforma pravosuđa, borba protiv korupcije i izborni zakon i dalje nerešeni. Kako bi se okončao monitoring, vlasti u Beogradu imaju zadatak da obave reformu sudstva, usvoje i primene efikasne antikorupcijske propise, unaprede stanje u medijima, i osiguraju prava manjina, posebno Roma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari