Vesti

0

Martin Šulc: Srbija zaslužuje status kandidata

Autor: AA

Izvor: Novosti/Novi magazin

Martin Šulc: Srbija zaslužuje status kandidata

"Većina u EP veruje da Srbija treba da dobije zvaničan status u  martu... Ali konačnu odluku moraju da donesu svi lideri EU jednoglasno. Prerano bi sada bilo spekulisati da li će ta jednoglasnost biti postignuta u martu. Što se mene tiče, ja sam gotovo siguran da će većina u EP dati svoj pristanak i podržati status kandidata", rekao je Šulc u intervjuu za "Novosti".

Uz napomenu da je " s predsednikom Tadićem Srbija je postigla neka spektakularna dostignuća na svom putu ka EU", Šulc je na pitanje šta Srbija još treba da uradi, rekao da je "dijalog sa Kosovom značajan faktor pristupnog puta Srbije".

"Dve strane treba da razgovaraju o veoma konkretnim pitanjima kao što su priznavanje diploma, energetika, trgovina i telekomunikacije, ...u potpunosti da primene sporazume već postignute u dijalogu kojem posreduje EU. Želeo bih da urgiram kod obeju strana da izbegnu dalje incidente na granici i da uklone postojeće barikade. Treba da gradimo mostove, a ne zidove", dodao je Šulc.

On je dodao da je siguran da će istorijski proces okončanja podela u Evropi, koji je započeo ujedinjenjem Nemačke, a nastavio se proširenjem EU na istočnoevropske zemalje 2004. i 2007, biti upotpunjen pristupom zapadnog Balkana. 

Na pitanje da li je prihvatljiv model "dve Nemačke" za rešenje odnosa Srbije i Kosova, Šuls je rekao da to nije validno i primereno poređenje.

"Istorijski, politički i diplomatski kontekst je bio prilično drugačiji. Ono što je važno je da Srbija i Kosovo postepeno normalizuju odnose na pragmatičan način. Postoje mnoga pitanja koja mogu da se reše, bez fokusiranja na velike teme, zasad. Kada jednoga dana sve zemlje zapadnog Balkana budu članice EU, da li će sadašnji nesporazumi mnogo značiti?", zapitao je on.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR