Poziv Ginisovoj ekipi zbog Duška Trifunovića

U Galeriji Prometej će sutra biti održano veče posvećeno sećanju na Duška Trifunovića.

U Galeriji Prometej će sutra biti održano veče posvećeno sećanju na Duška Trifunovića.

Muzički urednik Radio Novog Sada Bogica Mijatović kaže za Radio 021 da će pokušati da dovede Ginisovu ekipu u Srbiju jer je, po njemu, Trifunović književnik čijih je najviše pesama komponovano i snimljeno. - Iz njegovih knjiga koje imaju finu i zgodnu metriku za pisanje muzike ja sam skupio 239 različitih pesama koje su muzičari "uglazbili". Po tome je on apsolutno prvi u svetu i zato treba da se nađe u Ginisovoj knjizi - objašnjava Mijatović.

Duško Trifunović (1933) je po izbijanju rata u Sarajevu 1992. godine došao u Novi Sad, a sahranjen je 2006. u Sremskim Karlovcima po sopstvenoj želji.
Smatra se zaslužnim za kreiranje nečega što je kasnije nazvano "sarajevska rok scena", a najpoznatiji je postao po saradnji sa sastavom Bijelo dugme. Njegove su pesme "Ima neka tajna veza", "Šta bi dao da si na mom mjestu", "Glavo luda", itd. Sem za Bijelo dugme, pisao je tekstove za Indekse, Zdravka Čolića, Arsena Dedića, Nedu Ukraden. Na televiziji je ostao zapamćen kao autor emisija "Šta djeca znaju o zavičaju", emitovanih na TV Sarajevo tokom osamdesetih.

Inače, novosadski Prometej je od 1992. do 2001. godine objavio čak 20 njegovih knjiga. O životu i delu Duška Trifunovića će u prostorijama Prometeja na Trgu Marije Trandafil 11 govoriti Bogica Mijatović, Pero Zubac i Zoran Kolundžija.

Početak je u 19h.

  • ddd

    25.01.2012 16:15
    lepo i zasluženo
    bravo

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti