Vesti

0

PUPS negira da traži Ministarstvo finansija

Autor: ZM

Izvor: Danas/Novi Magazin

PUPS negira da traži Ministarstvo finansija

 

Krkobabić kaže da pregovori sa socijalistima nisu počeli i da je reč o podmetanju, ali ne želi da otkrije ko stoji iza podmetanja. List Danas navodi, pozivajući se na neimenovane izvore, da iza takvih vesti ustvari stoji SPS, odnosno da je reč o "političkoj igri socijalista".

"Da konačno razjasnimo, zvanični razgovori naše partije sa SPS još nisu ni počeli", kaže za Danas Milan Krkobabić.

On  najavljuje da bi zvanični razgovori Jovana Krkobabića, Ivice Dačića i Dragana Markovića Palme o eventualnoj izbornoj koaliciji trebalo da počnu tek za deset do petnaest dana. Svi njihovi kontakti do tada mogu se smatrati samo neformalnim, odnosno povezanim pre svega s delovanjem saveza te tri stranke u aktuelnoj Vladi Srbije.

Krkobabić ujedno naglašava da postizborna kadrovska nameštenja u vladi i njenim organima nisu tema za PUPS u periodu pre izbora.

"Ova faza razgovora treba da bude posvećena pre svega definisanju zajedničke programske platforme i politike. Što se tiče PUPS, naši eventualni partneri treba da se saglase s tri prioriteta od kojih ni po koju cenu ne odustajemo - da penzije prate plate i da budu redovne, da socijalna politika grada Beograda bude model za celu Srbiju i da se usvoji zakon o socijalnom preduzetništvu, koji su do danas podržali DS, Rasim Ljajić i naprednjaci“, objašnjava Krkobabić.

Danasov sagovornik insistira na tome da će izvršna vlast biti tema onda kada se budu znali izborni rezultati, ne pre toga, kako se u pojedinim medijima spekuliše.

"Rezultat izborne koalicije biće ulaznica za pregovore o novoj vladi. Samim tim je bilo kakva priča o foteljama u ovom trenutku besmislena. Kadrovska rešenja dolaze na red tek nakon izbora i PUPS će o njima razgovarati sa onom političkom opcijom koja od građana dobije mandat za formiranje vlade. Po svemu sudeći, ni to nema veze sa našim željama, to će biti ili Demokratska stranka ili Srpska napredna stranka“, zaključuje Milan Krkobabić u razgovoru za Danas.

Dok potpredsednik PUPS tvrdi da ne zna ko stoji iza medijskih napisa o krupnim izbornim apetitima njegove partije - koja u izvršnoj vlasti trenutno ima potpredsednika vlade zaduženog za socijalna pitanja i tri državna sekretara - prema nezvaničnim saznanjima Danasa iz vladajuće koalicije, najverovatnije se radi o političkoj igri SPS.

Naime, socijalisti emitovanjem u javnost "proverenih vesti“ o basnoslovnim zahtevima PUPS rade na smanjivanju kredibiliteta i urušavanju imidža te partije, čime joj otežavaju startnu poziciju pred pregovore o izbornoj koaliciji.

Šta god da PUPS zaista zatraži od socijalista, u medijima će se tumačiti kao "alavost“ stranke penzionera. Takođe, ideja SPS mogla bi biti spuštanje rejtinga PUPS, koji sada prema više istraživanja iznosi oko 3,5 odsto opredeljenog biračkog tela, dok je Jedinstvena Srbija Dragana Markovića Palme na najviše 1,5 procenata. Ukratko, prema ovim procenama, SPS se u odnosu sa PUPS ponaša kao DS prema svojim manjim partnerima - čvrsto ih drži uz sebe, pri čemu im na sve dostupne načine ne dozvoljava da "porastu“.

Dejan Vuk Stanković, politički analitičar, saglasan je s tim da funkcije u budućoj vladi sada ne moraju biti tema međupartijskih pregovora, ali raspodela mandata u Skupštini Srbije svakako će biti tema.

"PUPS mora da ima jasan stav o broju mandata koje želi. Pozicija trenutne nedorečenosti može da odgovara partiji penzionera, ali jasno je da SPS i JS s tim imaju problem i da od druge strane u pregovorima žele da se što pre i što jasnije odredi. PUPS mora da pazi da se ne preigra, jer velike stranke jako dobro znaju ko im je i u kolikoj meri potreban“, ističe Stanković, koji ne isključuje mogućnost da informacije u medijima o "alavosti“ PUPS potiču od SPS.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR