Stefanović: Ubeđuju nas da je Rezolucija 1244 prevaziđena

Predrag VASILJEVIĆ

24. 01. 2012. u 20:58

Šef srpskog pregovaračkog tima o regionalnom predstavljanju Prištine, pritiscima, referendumu: "Nećemo zarad kandidature odustati od državnih interesa"

TAČNO je da nam se zahtevi da odustanemo od Rezolucije 1244 ne ispostavljaju više tako brutalno kao u Miloševićevo vreme, već mnogo suptilnije, ali uporno i svakodnevno. Od tog dokumenta SB UN Srbija odustati neće.

Tako Borko Stefanović, šef srpskog pregovaračkog tima, komentariše, za ”Novosti”, izjavu Filipa Rikera, zamenika pomoćnika državnog sekretara SAD, da ”niko ne traži od Srbije da odustane od Rezolucije 1244”.

* Kakvi su to onda suptilni pritisci na našu državu?

- Stižu nam, primera radi, predlozi da se u regionalnom predstavljanju Prištine konstatuje da se poštuje pravo Srbije da ostane privržena Rezoluciji 1244. Kao da je to nekakav naš interni dokument, a ne dokument SB UN koji važi za sve. To je potpuno neprihvatljivo. To je ponuda u stilu - ”niko vama ne brani da volite Rezoluciju koliko god hoćete, ali ona ne obavezuje više nikoga drugog”. Ili nam kažu da je Rezolucija 1244 ”prevaziđena”, kao da je u pitanju kaput iz prošle sezone...

TADIĆEV PLAN U PRAVO VREME * Kako sagovornici iz međunarodne zajednice reaguju na plan od četiri tačke za KiM iza koga stoji predsednik Tadić? - Prihvataju pozitivno inicijativu. To nije razrađen gotov predlog već konstruktivna inicijativa za postizanje kompromisa oko važne četiri tačke. Predsednik Tadić je i rekao da je moguć čitav dijapazon rešenja od dvojnog suvereniteta, Južnog Tirola, dve Nemačke, dve Irske... Predlog je koristan i potekao je u pravo vreme.

* Predsednik Tadić je poručio da dogovor oko regionalnog predstavljanja može da se postigne za 24 časa ako nema pritisaka da se odustane od Rezolucije 1244...

- Tako je. Evo, posrednik EU za pregovore sa Prištinom Robert Kuper doći će u sredu u Beograd. Istog trena možemo da postignemo dogovor ako na pločici za regionalno predstavljanje u fusnoti bude označeno da je po Rezoluciji 1244.

* Prolazi i januar, a nastavka dijaloga nema...

- Treba biti strpljiv. Bez međunarodne zajednice Priština će teško promeniti tvrd stav. Oni su protiv bilo kakve upotrebe Rezolucije 1244. Naša strana daje svakodnevno različite ideje, modele i predloge. Priština ništa ne predlaže, već samo odbija svaku mogućnost dogovora i ”kosovizuje” svaku našu ponudu. Oni su hrabreni da odbijaju Rezoluciju 1244, jer ih ona simbolički i suštinski podseća da nisu nezavisni.

* Zar ne može da se nađe neki drugi način za različito predstavljanje Prištine i bez Rezolucije 1244?

- Ne može jer je Rezolucija ta koja daje sadržinu toj asimetriji. Ne možemo mi da pristanemo na ”asimetriju” da Priština ima plavu pločicu, a ostale države crvenu. Na osnovu Rezolucije, Priština može da bude predstavljena u međunarodnim organizacijama bez prejudiciranja statusa. Ukoliko bismo odustali od tog dokumenta dali bismo signal međunarodnoj zajednici da odustajemo od Kosova.

* Od tog dogovora nam zavisi i martovska kandidatura za članstvo u EU?

- Zavisi u dobroj meri, što je rečeno i u zaključcima Evropske komisije. Učinićemo sve što je do nas. Ali mi ne možemo da odustanemo od suštinskih državnih interesa. Nećemo zarad kandidature pogaziti Ustav i Rezoluciju 1244.

* Praktično, Priština sada može namerno da odbija svaki naš predlog dok nas i Brisel ne odbije za kandidaturu u martu?

- To je, nažalost, tačno. Ali, verujem da međunarodna zajednica neće dozvoliti nikakve kalkulacije na ovu temu. Svima je u interesu da se region stabilizuje i da mi imamo regulisane odnose sa Prištinom, koji ne znače priznavanje Kosova. Nećemo odustati ni od EU ni od Kosova. Odustajanjem od jednog, izgubili bismo oboje.

* U kojoj meri je Amerika ušla u igru? Spekuliše se da pritiskaju Nemačku da smekša stav, ali i da utiču na nastavak pregovora Beograda i Prištine?

- Uticaj SAD nikad nije usmeren prema konkretnom rezultatu pregovora. Oni uvek daju podršku pregovorima, ali i našim evropskim integracijama. Nesumnjiv je i njihov jak uticaj na Prištinu. Ne smeta nam taj uticaj jer je i aktivnost SAD usmerena na to da se što pre pronađe rešenje.

* Kakvu diplomatsku štetu državi može da nanese referendum na severu KiM koji je zakazan za 14. i 15. februar?

- Ta politička akcija koju organizuju partijske centrale opozicionih stranaka u Beogradu, izuzetno je štetna po naše državne i nacionalne interese. Referendum je nezakonit, a njegovo pitanje je potpuno nepotrebno jer svi znamo odgovor. Podižu se političke tenzije, a svetu i Prištini se šalje poruka da Srbi sa KiM ne slušaju državu Srbiju. Ta poruka priziva nestabilnost.

* Da, ali šta će se, praktično, desiti 16. februara, kad se završi referendum?

- U tome i jeste problem, neće se desiti ništa. Srbija i naš narod ne priznaju prištinske institucije, ni pre besmislenog glasanja, pa neće ni posle. Samo će Tači da trlja ruke jer političari sa severa KiM ne slušaju Beograd. To je opasna stvar. Referendum je politički avanturizam. Neki čelnici opština izlažu naše sunarodnike na opasnoj ledini. Umesto toga, neka objasne šta bilo ko dobija od tog referenduma.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (74)

novica52

24.01.2012. 21:09

Tvrdiš pazar Stefanoviću ali ćeš na kraju pristati da odustaneš od rezolucije 1244 i ti i tvoj šef. Priština će terati do kraja jer nema šta da izgubi a mi zapad molimo za status a oni nas ucenjuju i tako u krug.Na kraju ishod znam osustaćemo od 1244 i izmislićemo da je to učinjeno topbož zbog nekog boljitka. A taj boljitak da smo sve manji i manji.Gde su crvene linije, da ih nezaboraviste.

marko

24.01.2012. 22:29

@novica52 - Nema potrebe da se dustane od rezolucije 1244,status kandidata nista ama bas nista ne znaci.Turska ima status kandidata 30 godina i na kraju ce odustati od EU.Sa rezolucijom 1244, evropa dobija Srbiju p 88361 km kv.Kud cete lepse.Svi bi bili zadovoljni i EU i Srbija i albanska nacionalna manjinja ,koja bi preko Srbije usla u EU

pera

24.01.2012. 21:25

Što si bre zapeo ko pinter u bure, ako oni neće da postave uslov šiptarima znaš kolko se brinem za članstvo u uniji kao za lanjski sneg. Svi kojima je unija bitnija od Srbije i Kosova i Metohije imaju pravo na preseljavanje velika je majka evropska unija pa neka se sele tamo gde im je bolje a mi ćemo se snaći i bez njih tako pametnih.

Dosta

24.01.2012. 21:26

Ma cini nam se da je prevazidjena... Ovo sto mi radimo je kao kada bi nam se podstanar uselio u stan i renovira ga, radi sta mu volja a mi se tesimo kako znamo da to nije u redu, ali je podstanar jaci, ima uzasno jake prijatelje koji su mu to omogucili. I sta mi treba da radimo? Da se zakljucamo u kupatilo i da vicemo kako je to nepravda i mi ne priznajemo da je on u nasem stanu i da radi sta mu je na volji? Ne, nego da se pomirimo da je u OVOM TRENUTKU to realnost, i cekamo neka bolja vremena.

Goxy

25.01.2012. 01:07

@Dosta - Lako je tebi da prihvatas realnost jer zivis sigurno 150 km od Kosova i niko te ne tera iz svoje kuce imas od cega da zivis...

Sindjelich 2

24.01.2012. 21:47

...vazno je da se srbi KiM referendumom izjasnu da ne zele da zive pod rezim lazne drzave kosova, a sto se tice Bg,od njih bas nista se nemoz ocekivati odbranu KiM.

gurman

24.01.2012. 22:08

Tadic ili bilo ko drugi nece da prizna nezavisno Kosovo sto je inace cinjenica jer bi u ocima jednog dela naroda ostao kao Vuk Brankovic, iako se kasnije ispostavilo da on nije bio na Kosovu, tako da ce se i ovi uzdrzavati maximalno za to ali samo je pitanje vremena kad ce to neko da vam uradi zato manite se komentarisanja i gledajte svoj posao i potrudite se da izadjete iz krize a ne ko ce preuzet kosovo jer i da ga preuzmete samo bi nasledili gomilu problema od tamo tako da bolje je bez njega!

aleksandar

24.01.2012. 22:09

To sto Borko prica o opozicionim strankama iz BGDa nije uopste tacno. Te opzicione stranke su jedine patriotske snage u ovoj napacenoj i raskomadanoj Srbiji. Cuj, ne slusaju vlasti iz BGDa ! Pa kako i da ih slusaju kad ih ovi nasi malo po malo prodaju, pristajuci na sve ucene EU. Zato braco Srbi sa Kosova i Metohije uzdajte se samo u se i u svoje kljuse, jer od vlasti u BGDu nema vajde.

vukan

24.01.2012. 22:12

Gospodine Stefanovicu, vi i vasa politicka struktura ste sami od sebe napravili miseve, poslusnike zapada, a sad ricete kao lavovi i ocekujete da vas neko ozbiljno shvati.

LedenA

24.01.2012. 22:19

Zalosno je sto o sudbini jednog namucenog naroda odlucuju oni koji su na moralnom dnu istog... I koji se jednimo brinu za svoj stomak.

David Morrissey

24.01.2012. 22:59

Rezolucija 1244 nije prevazidjena mada bi je zapadske zemlje izbrisale. Ali vi na vlasti u Beogradu nesmete da je koristite samo kad zagusti ili sto bi reko Srpski narod (kad je muka gde si Djuka). Pa DR.prof Vojislav Kostunica vam celo vreme govori da nesme nigde drugde da se pregovara osim u skupstini UN, a vi pregovarte o Kosovu u Brisel to je EU. Sta mislite zasto je zapad prebacio Kosovski problem u Brisel?? Zato sto tamo polako ali sigurnu sve gubite

Kosovo i Metohija

24.01.2012. 23:34

Kako ovaj Jevrej da iskreno i sa srcem može da brani svetu Srpsku zemlju kao što nekoga šumadinca kao što sam sam boli đon za Pojas Gaze

Perica

25.01.2012. 00:23

Ako ne vazi Rezulucija 1244 onda za vas treba da vazi ustav jer viste drzavni sluzbenik koj treba da stitite ustav a to znaci treba da trazite da prestavlenje Pristine treba da glasi Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija-SRbija

Boris Tadić

25.01.2012. 02:31

@Perica - Poštovani sugrađani...Država Srbija se raspala! To je, nažalost, tačno. To moramo svi shvatiti i prihvatiti kao realnost! Košta nas to vooga puta dosta, skoro celu trećinu zemlje, ćutaćemo radije da ne bude još gore, jer bi se mogla odcepiti i Vojvodina! :-(

Dragan bgd

25.01.2012. 00:28

Podvale se nastavljaju,nista cudno.Misle kad su nas ubedili da smo neki dosljaci sa nekih Karpata u 7 veku nove ere,vele mnogo ce biti lakse odricati se svojih delova teritorija.Mislim da su se malo preigrali,sve znamo i polako radimo na ispravljanju falsifikovane nam istorije.doci cemo po svoje kad tad.

pera-nis

25.01.2012. 01:29

evo ih ovi patrioti koji uglavnom komentarisu iz te nazadne i mrske im evrope. samo neka ovi sada ili ako nedaj boze oni nepismeni dodju na vlast teraju po svome, pa ce posle tu istu rezolciju, koju uzgred niko nije procitao a jos manje razumeo, da mazu na lebac i da daju deci proteranih srba. ajde bre kako vas nije sramota, kosovo pa kosovo a narod vam ne vredi ni pisljiva boba.kosovo nije srpsko jos od 41godine ali su srbi koji zive dole nasi.o njima i o proteranima treba misliti ne o kosovu.

BlendeR

25.01.2012. 02:06

Naravno da nas ubedjuju da je rezolucija prevazidjena kada su videli da sa celnicima vlasti mogu da rade sta god hoce. ''Saljite ljude u Hag'', ''Izvinjavamo se na neprijatnostima, saljemo ih odmah'' itd...Previse smo popustali i sada kapiraju da sve mogu a mi ne mozemo apsolutno nista...

Mex

25.01.2012. 05:10

Taci upravo trlja ruke zbog tebe i onog ko te je postavio za pregovaraca bez da narod zna . Al ne zaboravi da si ti demokrata i trebalobi da taj REFERENDUM tumacis onako kako ste ga vi demokrate proizvele . Srbski narod na Kosovu se nikad nece pokoriti taciju a jos manje Beogradskom pasaluku i njegovim avanturama sa Srbskom zemljom .

Noca

25.01.2012. 08:40

Ako ne vazi Rezulucija 1244 sto se stalno traze da se odustane od nje ispada da da je ipak vazan dokumenat .

Spectator

25.01.2012. 09:02

Kako bi bilo da svi ovi pametnjakovići sa svojim junačkim komentarima se pokupe, pa odu da brane puškom Kosovo, kad već imaju takve "patriotske" stavove, koji ih ne koštaju ništa! Ili možda nisu pratili šta se događalo 1999?

Teca Peca

25.01.2012. 11:33

@Spectator - To i ja kazem! Predlozi kako da angazujemo te babe?Kako da se otarasimo Vukova Brankovica ( Draskovica) i ostale bagatele?Kako da okrenemo ocila na nasem grbu i da svi budemo jedinstveni?Kako?Hajde ti to resi kada si pametan?

Dusan

25.01.2012. 09:12

Imam inteligentno malo dete. Užitak je gledati ga kako se suočava sa sasvim novom situacijom i prevazilazi je na svoju korist. Pri tome dete još nema nikakvo obrazovanje da ga za tako nešto pripremi. Slušati ovoga i gledati šta radi, kao i njegovog nalogodavca, je mučenje. Moje dete nije jedino u Srbiji koje bi, uz malu pomoć, oba posla obavilo daleko bolje. Takodje, imalo bi obraza da kaže "ja ovo ne umem", umesto da se blamira i nanosi štetu. Samo, njega ja vaspitavam.

Činić Čedomir

25.01.2012. 09:31

Svaki momenat koji se ne iskoristi je izgubljeno vreme, a to sta je ostalo od rezolucij to imamo, i nema druge, nego da iskoristimo maksimalno to vrednost koju ima rezolucija, i onda dobija se novi uslov za pocetak novog politickog dialoga.

Ivanka008

25.01.2012. 09:36

Pa naravno, sad ce da izmisljaju i da vas ubedjuju u svasta. Na kraju cete, koliko ste kukavice i nesposobni, da popustite!

Scorpion

25.01.2012. 09:37

ja ovom Stefanovicu ne verujem nista vise.... Kad god je nesto izjavio obicno je tu izjavu promenio posle par dana..... Toliko o ozbiljnosti nasih diplomata da se nadje resenje za Kosovo...

Enigma Kv

25.01.2012. 09:39

da li nas pregovaracki tim ima neko konkretno resenje ili samo idu na te pregovore, uzimaju pare za putne troskove i pojavljju se u medijima....?? Ja nisam videla da su oni uradili bilo sta za taj narod dole........

Babejic

25.01.2012. 11:05

@Enigma Kv - Po imenu komentatora se vidi da si zbunjen ili nesto drugo, za tebe je novac sve i sva na svetu trose se pare na putovanja dnevnice koji smo mi narod da nas dragi Bog sacuva ako moze ali tesko izgleda da ovi kojima nije prebajano anti srbcicima lakse odzadi uterati nego li malkice u glavu usadit. Stefanovicu samo transparentno jasno i glasno i ne stidite se pritisci dodju i prodju SRBIJA ostaje a i narod SRBSKI ce jednog dana kada fasisti danasnjice krepaju dobiti svoj krov nad glavom

GAGI BG

25.01.2012. 09:51

Naronde ma dali ko jos ima nada da i kad bi kompletno Kosovo ostalo u skladu Srbije moglo ikada da se zivi u miru i u ljubavi ja tvrdim da je nemoguce !!pa onda cemu tolika buka ili receno borba za to parce zemlje .Kome treba vise borbe sa siptarima samo da bi ih posle izdrzavali kao i do sada .

Re: GAGI

25.01.2012. 10:11

@GAGI BG - Svet nije poceo i ne zavrsava sa tobom. Da je Turke neko pitao u 16-17 veku isto to pitanje verovatno bi odgovorili kao ti. Svako cudo za tri dana, a Srbija je starija i zivece duze.

Peric

25.01.2012. 10:23

Dokle moramo da idemo sa ustupcima kosovskoj strani. U krajnjoj liniji, mi trazimo da na nasoj teritoriji i nasoj zemlji stoji tabla sa brojem rezolucije. Ko je tu kome dao ustupak?

Teca Peca

25.01.2012. 11:26

Prevazdjen si ti Stefanovicu i tvoji sufleri koji rasprodaju staru srspku krcevinu!Ko te je tukao po usima da sa djavolom sadis tikve?Da li znas da su nasi vojnici branili Kosovo i da se nasi heroji nalaze u kazamatima zato sto su branili srpsku zemlju???Tebi i tvojima to nista ne znaci, jer kao i oni rasrodajete srpstvo i slobodu!

Emija Mirotvorac

25.01.2012. 11:36

Ma smarate vise sa tim Kosovom...to bi bilo isto kao ono ,cela porodica gladuje nije jela danima a otac razmislja da renovira kucu..... i gde je tu logika....Mir,stop racizma....

Nikolica

25.01.2012. 11:46

Jaoj, smucili su mi se vise !!! Svi ovi politicari koji su sada na vlasti imaju resenja kao i nas predsednik. A zasto onda gospodine predsednice niste mogli da dodjete normalno na nase kosovo  uoci Bozica? Nego ni policija ni UN nije moglo da vam obezbedi slobodan prolaz do Crkve, pa ste morali da cekate? Zao mi je samo ovog naroda napacenog

Janko

25.01.2012. 11:48

Bože mili u kakvu nas propast dovede ova nesposobna vlast. Pogotovu ako su u pitanju pregovori. Ništa nisu rešili evo 12-ta godina kako samo pregovaraju na našu štetu. E tugo, kome sam ja glas dao sad me sramota samog sebe...

dejan

25.01.2012. 11:58

Vazno je da nam u ustavu ostane da je Kosovo i Metohija sastavni deo Srbije i da Srbi o ovom pitanju razmislaju i sude srcem, a ne debelim crevom i da im se zivot svodi na punjenju istog.

Vladica

25.01.2012. 12:13

Gresim li, ako kazem da se istorija ponavlja i da je rodjen jos jedan Vuk Brankovic?!

Daca

25.01.2012. 12:22

Celu deceniju unazad se nije cinilo nista dobro po Srbe sa Kosova, ne mislim ni da ce bolje biti ovoga puta.

A kakote ubedjulu Dolarima ili €

25.01.2012. 12:22

a kako Vas ubedjuje Cokoladama ..ili dolarima .Odavno su oni Vas sve ubedili na Kipru , a da nisu morali ni cokoladu da daju ....nasli ste pare na Kipru ...to se zove ucena ....sada im ispunjavate zelje gratis ...jer ako pisnete...isplivace na videlo Ciji su Hoteli u Aya Napi ....nekad su se vodili na predsednika Milosevica ...a danas ih preuzeli Grci kako

Caki

25.01.2012. 12:23

Vise iskrenosti nasih politicara, manje mesetarenja i ulizivanja stranim – to je trebalo! A mi sve naopako… To je demokratija!

Nenad80

25.01.2012. 12:24

To je vec reseno… Vlada je priznala Kosovsku policiju, Kosovske sudove, Kosovske carinike, vojsku… a dali smo im sva obelezja jedne drzave. I onda ce reci da nismo priznali Kosovo. I nismo, ali samo kao rec!

Vojka

25.01.2012. 12:26

… Zar nam je potreban neko drugi da nam odredjuje sta je najbolje po nas? Kakvu vladu imamo, nisam iznenadjena....

Era

25.01.2012. 12:31

Šta Srbi sa svera KiM dobijaju referendumom? Dobijaju mnogo - ne priznaju šiptarske institucije, kao što ni oni decenijama nisu priznavali srpske. I kamo sreće da smo to uradili odmah po izglasavanju rezolucije o nezavisnosti Kosova.

Pecanac

25.01.2012. 12:56

ne sikiraj se stefanovicu,,nece Taci trljat ruke ako bude referednuma,,to njega zanima kao lanski snijeg !!! jedino smjesno ,ne priznaje ama bas NIKO taj referendum cak ni srbija,,!!! sta ce biti posle ref,sa tim listicima ??? pravit tapete ? postere? prodat na otpad kao stari papir ? vrijeme ce pokazat

VIVA

25.01.2012. 13:08

Eto jos jednog uslova u moru uslova za kandidaturu, odreci se rezolucije 1244, odbaciti je kao zastarelu, a onda moze da se pregovara dalje! Sta ce jos da izmisle, da mi je znati!!!

biba3

25.01.2012. 13:10

pa vi ste sami sebe ubedili da je to tako jeremicu tako da neverujem da vas je drugi u to ubedio.

SMOKI

25.01.2012. 13:17

OD rezolucije treba odustati ali tek onda kada se sve njene tacke ispostuju. Sve bez izuzetaka. Privremeno stati sa suludom zeljom za ulazak u EU. Najpre da se rese odnosi po rezoluciji 1244 pa onda ce mo razmisliti o EU. Cemu zurba. Sve sto je brzo po nas se lose zavrsava.

Branko

25.01.2012. 13:29

Rezolucija je za Prištinu prevaziđana i zato oni traže da se Rezolucija 1244 uopšte ne uzima u razmatranje. Njihov cilj je da Kosovo postane samostalna suverena država i oni od tog zahteva ne odustaju. Onao što je po Srbiju najgore je da oni imaju ogromnu podršku velikih sila.

filipovic miladin

25.01.2012. 14:15

U Republici Srpskoj visoko predsjednik suspendovao je predsjednika R.S. zato sto nije postupao u skladu sa dejtonskim sporazumom. Na kosovu je po njihovom misljenju rezolucija 1244 prevazidjena i nikoga ne obavezuje/ Pored toga na celu kosovske tvorevinwe je covek za kojeg se sumnja da je u vezi sa rgovinom ljudskim organima i nikom nista. Na sve to UN, EU i svemocna sila amerika yatvaraju oci. Bolje ven EU sa Kosovom, nego u EU bez Kosova.

naftalin

25.01.2012. 14:23

Rezolucija 1244 je bila u naftalinu! Slede, povratak prognanih na Kosovo, povratak 1000 policajaca, ...itd. U pitanju je "civilna kuraznost"....

Orkan

25.01.2012. 20:19

@naftalin - A ko vama brani, sto ne saljite 1000 policajca i 500 vojnika na Kosovo?

mina

25.01.2012. 14:45

Uzalud je nama pozivanje na rezoluciju 1244 ili bilo koji dokument! zar ne vidite da samo nas uslovljavaju neprestano, a Albanci mogu da rade šta hoće i nema problema. Njihovo rukovodstvo se sumnjiči za jedan od najvećih zločina, trgovinu ljudskim organima, pa niko iz EU ili Amerike ne radi ništa po tom pitanju. Ptice na grani znaju da je Kosovo šiptarsko i da smo mi samo stanovnici na toj teritoriji. To što tako niko nije formulisao ima svoje razloge!

nidža

25.01.2012. 15:25

Ma sve je jasno: ukloniti barikade (očistiti sneg) i od SB UN zatražiti izvinjenje zbog donesene deklaracije.Samo da evropske sile budu zadovoljne i njihovo nedonošče na Kosovu.

Kaligula

25.01.2012. 15:34

Ja ne vidim kakve to koristi ima rezolucija 1244 Srbiji. Pazi ovo, izmedzu ostaloga:" ... privremena administracija na Kosmetu prelazi u ruke UNMIK-a i ovlascenih mirovnih snaga predvodzenih NATO-om ( KFOR-om ), omogucivanje politickoga procesa za utvrdzivanje buducega statusa Kosmeta, Srbiji se negira bilo kakva uloga u upravljanju Kosmetom....." u medjuvremenu Kosovo je priznato kao samostalno od mnogih drzava i vodi svoju politiku samostalno bez da Srbija moze uciniti bilo sto.

Josko

25.01.2012. 16:28

Kako rijesiti problem kad Srbi sami sebe napustaju? Gle ovo: jedan ogromni dio srpskog korpusa se vec davno odvojio, promjenio ime i vjeru: danas se to zovu Hrvati-katolici. Dakle, nije samo Kosovo problem!

Dani Kovac

25.01.2012. 18:06

@Josko - Po ovoj tvojoj logici, jedan ogromni dio hrvtaskog korpusa se vec davno odvojio, promjenio ime i vjeru: danas se to zovu Srbi-ortodoski...

Dani Kovac

25.01.2012. 16:28

Citat: Šef srpskog pregovaračkog tima o regionalnom predstavljanju Prištine, pritiscima, referendumu: "Nećemo zarad kandidature odustati od državnih interesa" Komentar: Najveci drzhavni interes Srbije jeste bash ta kandidatura...i bash neispunjavanje uslava za te kandidature je odustajanje od drzhavbih interesa...Prihvatanje realnosti, Srbija od 2006 (ona nije postojala kao drzhava 1945-2006) nikad ama nikad nije imala suverenitet nad teritorijom i stanovnistvom Kosova,

valter

25.01.2012. 17:06

ma ko tebe ubedjuje ajde da ga vidimo,imas previse godina da neko moze da te prevari ali zato niko nije imun na suske bez obzira na godine

Milan

25.01.2012. 18:30

Samo dangubimo. Treba odmah pokrenuti proces i što pre proglasiti jedinstvenu državu Srbiju i Republiku Srpsku. Tako su uradili i albanci na kosovu pa su ih mnogi priznali. Valjda će se naći neko da i nas prizna.

zima

25.01.2012. 18:34

E,Borko crni Borko lako je kockati se i na kocku gubiti tudje kuće i imovinu.Vi ,,žuta,,gospodo nemate pojma šta radite.Plaćate policiju ,,kps,,tudje države,de ima to.Jeli siroti Dačić zna čiju komandu ta policija sluša.Vi i vaša politika delujete na Kosmetu(nadam se da se neće isti žutaći iz SLS-a naljutiti za naziv Kosmet,jer i oni su žuti)dnevno,tako iz dana u dan,a KOSMET polako otimaju.

mari

25.01.2012. 18:51

1244-kosovo je deo jugoslavije.nema jugoslavije kako moze biti rezolucije 1244 .srbija kako naslednica srj onda nova rezolucija.

Daj Bože

25.01.2012. 20:29

Pazi Borko da te stvarno ne ubede da je rezolucija 1244 stvarno prevaziđena!

paja

26.01.2012. 09:51

Ne razumem zasto vlada se drzi rezolucije 1244 kao pijan plota, ova rezolucija izbacila je srpsku admnistraciju, vojsku, policiju sa Kosova u njoj se nikde ne spominje Srbija kao drzava i cudi me zasto su kosovske vlasti protiv nje.

Dragan Prodanovic

26.01.2012. 11:57

Svi mi znamo da moramo ispuniti njihove zahteve da bi nam odobrili kandidaturu, ovo je samo zamazivanje ociju ljudima i jos jedan pokusaj u nizu Tadica da istakne kako oni rade sve u nasem interesu iako znamo da to nije tako. Citajmo izmedju redova

Kadija

26.01.2012. 18:55

Zasto vas pritiscu?Zast se ponizavate?Cemu zurba?Sta vi tj.Srbija ima od toga? Ima jos hiljadu zasto ali niko da jasno odgovori? Uostalom sto ne kazete cija je vojska i komandanti na KiMu sto lazete i petljate i konacno sta je Vuk prihvatio i potpisao?