Ekonomija

4

Država preuzima Železaru

Autor: IJ

Izvor: Press/Novi magazin

Država preuzima Železaru

Pozivajući se na izvore iz vlade, dnevnik Press piše da će država motriti šta će američka kompanija odlučiti na sastanku u Pitsburgu 31. januara.

Sagovornik lista objašnjava da je Ju-Es stil prošle godine u Srbiji napravio gubitak veći od 100 miliona evra. Razlog je ogromno povećanje cene rude u poslednje dve-tri godine, a ona se koristi kao glavna sirovina, kao i pad cena čelika, koji je finalni proizvod.

Spremnost države da pomogne Ju Es stilu potvrdila je i potpredsednica Vlade Verica Kalanović.

U poslednjih nekoliko meseci cena rude se smanjila, ali nedovoljno, pa Ju-Es stil već treću godinu beleži gubitak. U takvoj situaciji najverovatnije je da će Amerikanci odlučiti da ugase i drugu peć i da 5.000 radnika proglase tehnološkim viškom i isplate im otpremnine.

Tako bi ostalo svega 200-300 zaposlenih. Pokušaće u Rusiji ili Kini da nađu kupca za železaru, a ako u tome ne uspeju, potpuno bi je zatvorili, navodi odlično obavešteni izvor.

Država je donela odluku da ni po koju cenu ne dozvoli da se železara zatvori, pre svega zbog njene važnosti za privredu Srbije, s obzirom na to da je ona trenutno najveći izvoznik. Pokušaćemo da napravimo dogovor sa Amerikancima kako da se izbegne najcrnji scenario, a u krajnjem slučaju država je spremna da od njih i otkupi železaru, najavio je izvor.

Ekonomisti se slažu da država ne sme da dopusti da najveći srpski izvoznik i firma koja zapošljava toliki broj ljudi stavi katanac. Sekretar za građevinu Privredne komore Srbije Goran Rodić smatra da kompanija ima perspektivu uprkos dešavanjima sa cenom čelika.

"To je velika firma i Vlada mora da je otkupi ako ustreba, jer sa takvim sistemima nema igranja. Iako je sada finansijska kriza, sa dobrim rukovodstvom i uz pomoć države može da se pronađe tržište za železaru. Nije to ogromna proizvodnja, tako da može da preživi. Može da se napravi i neka vrsta konzorcijuma. Na čelo firme treba postaviti pametne ljude, a ne politički podobne. Amerikance očigledno ne interesuje ništa osim profita, ali treba proveriti i šta su oni uložili u firmu", rekao je on.

Komentari (4)

POŠALJI KOMENTAR

Željko

Suludo je da država u ovoj situaciji otkupi železaru sem pod istim ili povoljnijim uslovima od onih pod kojima je prodata i pod uslovima da ima sigurnog kupca.Sada nije momenat za tako nešto.Pad privredne aktivnosti u Evropi doveo je do smanjenja potražnje i pada cene čelika pa je američkoj kompaniji previše i kompanija u Košicama koja je većeg kapaciteta od Smedereva.Naši nestručnjaci će preuzimanjem kompanije navaliti nove namete budžetu i dokrajčiti Srbiju.Kompaniju je trebalo prodati ili pod određenim uslovima pokloniti kinezima i zadovoljiti se blagodetima koje uspeh jedne velike i uspešne firme donosi državi i okruženju u kome posluje.Sada je to teško jer ona nije u našem vlasništvu a takvo rešenje se kosi sa poslovnim interesima amerikanaca.Siguran sam da će korumpirani predstavnici naše države sve će da urade na našu štetu.

Karadjordje

Kada je Dinkic jurio da unisti domace banke da bi se otpisali dugovoi megaduznika, tada su nas ljudu iz vlasti ubedjivali da je neophodns prodaja zelezare jer drzava ne moze da upravlja u ˝novim˝ uslovima takvu firmu (kao sada Telekom). Sada nam Dinkoic prica kako u Srbiji ima malo domacih banaka i cudi se zasto je tako a drzava nas ubedjuje da trebamo otkupiti za debele pare nesto sto smo pre nekoliko godina prodali za ˝lulu duvana˝.

Boban

A sta bi trebalo da interesuje Amerikance osim profita? Sta bilo koju kompaniju treba da intersuje osim profita?