Vesti

0

SPC ne želi da manastire čuva Policija Kosova

Autor: IJ

Izvor: Danas/Novi Magazin

SPC ne želi da manastire čuva Policija Kosova

Odluka je doneta početkom januara u Savetu NATO u Briselu, iako SPC i srpska državna diplomatija mesecima unazad pokušavaju da to spreče ili bar odlože, piše dnevnik Danas.

Ukoliko i Devič bude predat na čuvanje KPS, pod zaštitom međunarodnih vojnih snaga na KiM ostaće samo još dva srpska manastira - Pećka Patrijaršija i Visoki Dečani.

Beograd, kako je Danasu nezvanično rečeno u krugovima bliskim državnom vrhu, razmišlja o potpisivanju sporazuma sa Kforom o trajnom obezbeđenju srpskih svetinja na KiM, mada je ostvarenje ove ideje u sadašnjim političkim okolnostima krajne neizvesno.

Potpukovnik Uve Novicki, portparol Kfora, izjavio je da je međunarodna vojna misija, na osnovu odluke Saveta NATO, započela proces prenosa odgovornosti za bezbednost i zaštitu Deviča na KPS, koji će se ostvarivati postepeno i u saradnji sa svim nadležnim institucijama, uključujući i SPC.

Novicki kaže da datum kada će KPS preuzeti brigu o Deviču nije određen i da je u ceo proces uključen i Euleks.

On napominje da je KPS u poslednjih nekoliko godina preuzela odgovornost za zaštitu više od 20 srpskih kulturnih spomenika i da "NATO i Kfor veruju da će i u budućnosti dobro obavljati ovaj posao“.

U Kforu, kaže Novicki, nisu iznenađeni stavom SPC, koja se protivi prenosu ovlašćenja sa međunarodne vojne misije na KPS i najavljuju da će episkop raško-prizrenski Teodosije (Šibalić) uskoro o "slučaju Devič“ razgovarati sa komandantom Kfora, nemačkim generalom Erhardom Drevsom.

Drevsa su na proslavi Božića u Visokim Dečanima na rizik predavanja Deviča pripadnicima KPS upozorili i vladika Teodosije i predsednik Srbije Boris Tadić, koji je lično uključen u rešavanje ovog problema.

"Crkva je obaveštena o nameri Saveta NATO. ERP se aktivno angažovala preko Vlade Srbije, diplomatskih krugova i Kfora da se taj plan odloži. Kfor je više puta razgovarao sa igumanijom Deviča mati Anastasijom o tom pitanju. Stav sestrinstva je jasan - to će žestoko ugroziti njihov osećaj bezbednosti, jer KPS ne samo da nije ništa preduzela u zaštiti manastira tokom nereda 2004, nego postoje i svedočanstva da je prva ušla u Devič i kada više u njemu nije bilo monahinja pustila nasilnike da opljačkaju i zapale manastir", kaže iguman Visokih Dečana arhimandrit Sava (Janjić).

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR