Capital.ba

Ublažena strahovanja o širenju dužničke krize

22.01.2012. / 11:17

NJUJORK, Nakon dužeg perioda slabljenja, kurs evra prošle je sedmice znatno ojačao, što se zahvaljuje ublažavanju strahovanja ulagača od širenja dužničke krize nakon uspješnih aukcija obveznica niza članica evrozone.

Cijena evra prema dolarui porasla je prošle sedmice 1,9 odsto, na 1,2930 dolara.
U odnosu na jen, kurs evra skočio je takođe 1,9 odsto, na 99,50 jena, a u jednom se trenutku u petak probio iznad nivoa od 100 jena.

Cijena dolara prema jenu ostala je na sedmičnom nivou skoro nepromijenjena, oko 77 jena.

Podršku evru pružile su uspješne aukcije obveznica niza članica evrozone, među ostalim Španije i Francuske, iako im je sedam dana prije agencija Standard & Poor's snizila kreditni rejting.

Jačanje evra zahvaljuje se i najavi povećanja kreditnih kapaciteta Međunarodnog monetarnog fonda kako bi se pomoglo evrozoni da lakše prevlada dužničku krizu. Pozitivnoj atmosferi pridonio je i optimizam da će pregovori u Atini spriječiti haotični bankrot Grčke.

Zahvaljujući tome, kurs evra dostigao je u petak 1,2986 dolara, najviši nivo u dvije sedmice. Iako  se nije uspio održati tako visoko, ipak se znatno odmakao od 1,2624 dolara, najnižeg nivoa u 17 mjeseci, na koji je zaronio sedam dana prije.

Daljnje kretanje evropske valute znatno će zavisiti o ishodu pregovora o grčkim dugovima. Grčka vlada u petak je nastavila pregovore sa kreditorima, a postoje naznake da se bliže dogovoru, koji će utrti put novoj injekciji pomoći prije nego u martu  Atini stigne na naplatu 14,5 milijardi evra obveznica.

Pozitivan ishod mogao bi podržati evro, a negativan izazvati suprotan učinak.

Uz rizik haotičnog grčkog bankrota, evru daljnje slabljenje u nadolazećim mjesecima prijeti i zbog zabrinutosti da bi evrozona mogla zapasti u recesiju, a to bi ograničilo napredak u smjeru fiskalne konsolidacije u regiji, mišljenja su analitičari.

„Grčki pregovori o zamjeni obveznica mogli bi potaknuti daljnje slabljenje evra jer moraju biti okončani prije marta kada Atini stiže na naplatu golemi iznos obveznica. Ako se ubrzo ne postigne dogovor, evro bi mogao dodatno slabiti”, kaže valutni strateg u švedskom SEB-u Richard Falkenhall. Hina

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!