Moguće poskupljenje telefoniranja

Telefoniranje i pretplata u fiksnoj telefoniji u Srbiji trebalo bi da poskupe u junu, najavljuju u Republičkoj telekomunikacionoj agenciji (Ratel).

Izvor: B92

Ponedeljak, 21.04.2008.

14:22

Default images

Građani Srbije i dalje plaćaju najjeftinije telefonske usluge u regionu. Pretplata u fiksnoj mreži je jedan evro, što je trinaestina cene u zemljama Evropske unije. U Republičkoj agenciji za telekomunikacije (Ratel), međutim, kažu da je ta cene neodrživa i najavljuju nova poskupljenja.



Nove tarife telefonskih usluga trebalo bi da budu utvrđene do kraja jula. Prvo će biti napravljen tzv. troškovni model koji bi, kako kažu u Ratelu, trebalo da pokaže koliko su sadašnje cene telefonskih usluga realne.

"Sada treba razmotriti cene mesečne pretplate i lokalnog poziva što će se, pre svega, odraziti na međunarodni saobraćaj, cene lokalnog saobraćaj su niske, kao i mesečna pretplata koja je oko jedan evro, što je, ako se uporedi sa zemljama u EU, izuzetno malo. Nove cene? Videćemo ", kaže izvršni direktor Ratela Milan Janković.

Dolazak novih operatora u fiksnoj telefoniji, iako se to očkuje, neće oboriti cenu impulsa u lokalnom saobraćaju, tvrde u Ratelu.

U Telekomu Srbije objašnjavaju da nikome nije u interesu da ulazi u posao koji ne donosi profit.

"Ukoliko se želi napraviti korak ka liberalizaciji da bi ona imala smisla, da bi svaki igrač imao interes, što je normalno za svaki posao, morate imati i neku osnovnu minimalnu vrednost tržišta fiksne telefonije koja mora biti podignuta u odnosu na sadašnju vrednost", kaže direktor sektora za razvoj "Telekoma Srbije" Saša Leković.

Na cenu impulsa ne žale se ni domaće ni strane kompanije, ali navode da je veliki problem kvalitet pojedinih usluga i nerazvijena telekomunikaciona mreža.

Da bi povezala dve kancelarije u Nišu i Beogradu, kompanija Telelink mora da plati za izgradnju te mreže od 10 do 15.000 evra. U Bugarskoj je, kako kažu, to mnogo jeftinije.

"U regionu, gde takođe poslujemo, imamo upravo obrnutu situaciju - operateri, pošto ih ima više, nas jure i sa cenom smo došli do toga da glavni operater u Bugarskoj za 500 evra setapa i manje od 700 evra mesečno upravo nudi povezivanje dva grada i dve kancelarije", objašnjava direktor "Telelinka" Borko Jovanović.

U ovoj kompaniji navode da je za njih najvažnije koliko brzo i po kojoj ceni se dobija određena usluga.

Jovanović, kao i većina predstavnika kompanija koje posluju u Srbiji, misli da bez liberalizacije tržišta i izgrađene mreže usluga, korisnici neće moći dobro da funkcionišu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: