Capital.ba

Azijske akcije na najvišem nivou u dva mjeseca

19.01.2012. / 11:05

TOKIO, Na azijskim su berzama cijene akcija jutros dostigle najviše nivoe u dva mjeseca, dok se kurs evra probio iznad 1,28 dolara, zahvaljujući nadi da će Međunarodni monetarni fond povećanjem svojih kreditnih kapaciteta pomoći u suzbijanju evropske dužničke krize.

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u plusu više od 1 odsto, a za toliko su porasle i indeksi u Šangaju, Hong Kongu te Južnoj Koreji. U Singapuru su cijene akcija porasle oko pola odsto, dok u Australiji stagniraju. MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, bio je u 7,30 sati u plusu 0,8 odsto i na najvišem nivou u dva mjeseca.

Dobro raspoloženje ulagača zahvaljuje se jučerašnjem rastu cijena akcija na Wall Streetu za oko 1 odsto, nakon što je Međunarodni monetarni fond saopštio da namjerava prikupiti do 500 milijardi dolara za potrebe izdavanja novih kredita kojima bi se ublažila evropska dužnička kriza. “Jasno je da MMF nema dovoljno novca da bi pomogao članicama evrozone. Može ga dobiti samo novim štampanjem novca od Evropske centralne banke, a to znači jačanje inflacije. No, postoje samo dvije mogućnosti: ili će doći do bankrota velikih privreda, kao što je Italija, što bi značilo Armagedon, ili će ECB štampati svježi novac kojim će kreditirati banke i MMF, a to znači inflaciju”, kaže Martin Hennecke, direktor u firmi Tyche Group.

Povećana likvidnost i jeftin novac obično pozitivno utiču na finansijska tržišta, pa ulagači ne reaguju pretjerano ni na nova upozorenja o privrednoj situaciji u svijetu. Stoga ih nije pokolebalo ni upozorenje Svjetske banke o oštrom usporavanju rasta globalne privrede te da je privreda evrozone vjerovatno već u recesiji. “Rast globalne privrede možda i nije sjajan, no nije ni katastrofalan. Ulagači su i dalje prilično optimistični po pitanju globalnog rasta, što znači da će, ako tržište nastavi uspon, sklonost riziku jačati”, kaže Markus Rosgen, strateg u filijali Citigroupa u Hong Kongu.

Jučerašnje saopštenje MMF-a pozitivno je uticalo i na evro. Kurs evropske valute dostigao je jutros 1,2860 dolara, dok je juče u ovo doba iznosio 1,2760 dolara. U odnosu na japansku valutu, cijena evra porasla je s jučerašnjih 97,80 na 98,70 jena. Kurs dolara prema japanskoj valuti ojačao je, pak, sa 76,65 na 76,75 jena. Nakon što je juče oslabila za 10-ak centi, jutros je terminska cijena nafte na berzi u New Yorku porasla za 90-ak centi, na 101,45 dolara po barelu. Hina

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!