Pusić: Nema EU, nema penzija u HR

Ne bih htela da budem preokrutna, ali ako ne uđemo u Evropsku uniju, nećete dobiti penzije, poručila je Hrvatima ministarka spoljnih poslova Vesna Pusić.

Region

Izvor: B92

Četvrtak, 19.01.2012.

00:39

Default images

"Mogu vam ja biti antipatična, ali nemojte da vam bude antipatičan vlastiti život. O tome se radi! O glavu nam je, ljudi! Glasajte za budućnost ove zemlje", kaže ona.

Pusić je istaknla da je referendum o ulasku Hrvatske u EU, koji će se održati u nedelju, vrlo ozbiljna odluka za zemlju, i da znači osiguranje ili gubitak šanse za Hrvatsku.

Na pitanje šta ako referendum ne uspe, odgovorila je da će tada svi snositi ekonomske posledice te odluke.

"Verovatno će se to u prvoj nedelji videti na kreditnom rejtingu i ceni kapitala. Nakon toga na povlačenju investicija i redukovanju radnih mesta. Vrlo brzo će se videti taj efekat", ocenila je ona,.

Pusić, na pitanje da li je tačno da građani mogu 'zaboraviti na penzije' ako Hrvatska ne uđe u EU, odgovara da je sada teško pitanje sa penzijama, a teško će biti ukoliko i Hrvatska krene na put oporavka, jer penzije i plate u državnim službama zavise od snage nacionalne ekonomije.

Ona je podsetila da sada jedan penzioner dolazi na manje od dva zaposlena, što je neizdrživo. "Za Hrvatsku je ključno da počne da izlazi iz ekonomske krize, da počne da zapošljava ljude i ima višu stopu zaposlenosti", rekla je Pusić, istakavši da to nije moguće bez ekonomske i političke stabilnosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: