Pomoćnik zamenika državnog sekretara SAD Filip Riker danas dolazi u dvodnevnu posetu Beogradu, potvrđeno je juče našem listu u Američkoj ambasadi u Srbiji.


Ovaj diplomata bi u Beogradu najverovatnije trebalo da razgovara s predsednikom Borisom Tadićem i šefom tima za dijalog s Prištinom Borislavom Stefanovićem. On je juče započeo dvodnevnu posetu Makedoniji, a posle Beograda, za kraj regionalne turneje planira posetu Austriji, uz Nemačku jednom od dva ključna američka partnera za balkanska pitanja.

Povodom nedavne Rikerove izjave u Prištini da nema promene granica i podele Kosova i da su Srbi južno od Ibra „integrisani“, što se očekuje i njihovih sunarodnika na severu, Danas je od Ambasade SAD u Beogradu tražio pojašnjenje zbog čega američka administracija „smatra da je moguća promena međunarodno priznatih granica Srbije i podela njene teritorije, ali ne i samoproglašene kosovske države“.

„Zbog prirode događaja koji su doveli do nezavisnosti Kosova, uključujući i devet godina administracije UN, SAD smatraju da nezavisnost Kosova treba da bude poseban slučaj, koji ne treba posmatrati kao presedan za druge situacije. Što se tiče trenutne situacije na severu Kosova, američka vladina politika ostaje nepromenjena – Vašington se oštro se protivi podeli Kosova“, kažu u Ambasadi.

U Ambasadi su izbegli direktan odgovor na pitanje Danasa da li Rikerov stav predstavlja i okvir tehničkog dijaloga Beograda i Prištine, u kojem on učestvuje kao američki predstavnik. „SAD podržavaju i žele da vide dalji napredak u dijalogu Beograda i Prištine, kao i poboljšanja u vladavini zakona na severu Kosova, tako da Srbi i drugi koji tamo žive mogli da postignu bolji kvalitet života za sebe i svoju decu. Ustav Kosova predviđa suštinsku autonomiju za manjinske zajednice, kojima su Srbi južno od Ibra već koriste za razvoj svoje zajednice i promovisanje njenih interesa“, ističu u Ambasadi SAD u Srbiji“.

Stiže i Kuper

Borislav Stefanović je najavio da će iduće sedmice u Beograd doputovati posrednik EU u briselskim pregovorima Rober Kuper. Tema razgovora trebalo bi da bude pronalaženje rešenja za regionalno predstavljanje Prištine, prenose agencije. Stefanović je juče za „naredne dane“ najavio i razgovore s Rikerom, ali nije precizirao datum.

Poruka iz Londona

London – Velika Britanija pozdravlja napredak Srbije i Kosova u primeni dogovora o slobodi kretanja, ali ukazuje da Srbija do februara mora u potpunosti da ispuni zahteve Evropskog saveta, posebno po pitanju predstavljanja Kosova na regionalnim skupovima, izjavio je britanski ministar za Evropu Dejvid Lidington najavljujući sastanak šefova diplomatija EU u ponedeljak u Briselu. R. D.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari