Čačak: Ljubičasto tele baš kao sa reklame

V. ILIĆ

17. 01. 2012. u 15:42

Slika teleta ljubičaste boje iz sela Jezdine obišla svet. Veterinar: Poigrala se genetika. Majka buša osemenjena simentalskim semenom

- VEST da je na međi Jezdine i Pridvorice, u domaćinstvu porodice Glavonjić, krava otelila tele ljubičaste boje, za tili čas obišla je bukvalno ceo svet. Zbog toga članovi ove porodice - Aleksandar, njegova majka Radmila i baka Milomirka - od utorka bukvalno nemaju mira. Telefoni im zvone svaki čas, a njihova štala postala je prava atrakcija. Ljudi sa svih strana dolaze da se fotografišu s teletom neobične boje, koje podseća na popularnu kravu sa omota „milka“ čokolade.

Glavonjiću su još u čudu, ne znaju šta ih je snašlo, pa kažu da im se život bukvalno deli na period pre dolaska na svet ovog mladunčeta i posle njega. Kažu nam da im navraćaju razni ljudi, predlažu sve i svašta, pa čak i da u Zavodu za patente registruju svoje tele i onda od toga naprave unosan biznis.

- Krava Đurđa otelila se 28. decembra i donela na svet ljubičasto tele. To se dogodilo ujutro oko 4.30. Odmah sam primetila da je tele drugačije boje, ali sam bila ubeđena da će mu se boja promeniti kada ga krava oliže i kada se osuši - rekla nam je Radmila. - Međutim, dogodilo se pravo čudo. Tele je ostalo bledolila boje.

“MILKA“ DARUJE ZA ljubičasto tele čuli su i predstavnici kompanije u kojoj se proizvodi svetski poznata čokolada „milka“, čija se reklama o dolasku na svet neobične ljubičaste krave ovih dana ne skida sa TV ekrana.
- Vest da je krava porodice Glavonjić otelila lila tele svakako govori o tome da je ova porodica jedna od najnežnijih u Srbiji, s obzirom na to da su dobili na dar najnežnije čudo. „Kraft foods East Adriatic“ i „Milka“ tim će, na svoje veliko zadovoljstvo, podeliti „milka“ proizvode i kontaktirati s porodicom Glavonjić - saopštila je u utorak ova kompanija.

To je bio šok za Glavonjiće. Krava Đurđa je tamnobraon boje, gotovo crne. Ona je u ovom domaćinstvu od pre šest godina, odnosno ovde je i došla na svet, i to na Đurđevdan, pa otud i ime Đurđa.

- U štali imamo dve krave i svaki put su obe su se telile na velike crkvene praznike. Ovo je prvi put da se Đurđa oteli na „običan dan“ i prvi put donosi muško tele. Telila se pet puta, i sva telad su bila uobičajene boje, sem jednog koje je bilo tamnosivo - ispričao nam je Aleksandar.

- Ljubičasto tele još nije dobilo ime, neki nam predlažu da ga nazovemo Milkan. Ne bismo voleli da završi u nekoj klanici, već da ga neko uzgaja. Vrlo je umiljato, jer mu se poklanja velika pažnja.

Veterinar Vojkan Janković iz Čačka, koji je obavio proces osemenjavanja krave Đurđe, i to simentalskim semenom koje je stiglo iz Krnjače, kaže nam da se prvi put u svojoj dvadesetogodišnjoj karijeri susreće sa ovakvom pojavom.

- Radi se o kravi buši koja je osemenjena simentalskim semenom. Verovatno se ovde poigrala genetika, pa je tele dobilo ljubičastu boju - kazao nam je Janković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (19)

Evro Milioner

17.01.2012. 15:54

Ili sam ja daltonista ili ovo tele nije ljubicasto.Ali dobro novinar rece "skoro ljubicaste boje.I ja sam skoro evro milioner,samo mi fali par nula na novcanici od 10 evra.

marko

17.01.2012. 16:17

ko jos veruje tanjugovim vestima! lagali su od druga tita, preko slobode pa do danasnjih dana. nekada su videli sve crveno, pa 12 godina zuto, mora da su izgladneli pa su im se boje pomesale!

pera

17.01.2012. 16:21

Ja sam daltonista ova krava i ovo tele mi se čine kao da su navijači Partizana. Crno beli brate.

mikica cacak

17.01.2012. 17:01

eto tetka para :) , mozete ga ponuditi milki - cokoladama , ne moraju da farbaju one telice i kravice vi ste orginal :) :) , milionceeee jednooo !

Gundjoslav

18.01.2012. 15:30

@kicholino - Sada se setih onog vica kada Mujo pita Hasu... "Vidis li onu bijelu Ladu?" "Vidim"" - odgovori mu ovaj. "E, takav je i moj Moskvic, samo plavi!!!"

dddd

17.01.2012. 21:47

Ako je zaista sivo Milka ce dati bar 1.000.000 evra za njega ... Domacine cestitam :)

Vekica

17.01.2012. 23:36

Telence je ljubicasto , sta ko god ovde mislio i napisao . Srbija je posebna zemlja i ostali mogu samo da nam zavide i puknu od muke.

Miki Maus

18.01.2012. 11:00

Neka se zove Milko, pošto je muško. Da je žensko onda bi moglo da bude Milka.

Mika

18.01.2012. 19:57

Od komentara vlasnika dize mi se kosa na glavi! "Ne bismo voleli da završi u nekoj klanici, već da ga neko uzgaja. Vrlo je umiljato, jer mu se poklanja velika pažnja." Pa, to zavisi iskljucivo od Vas i Vase porodice, gospodine Glavonjicu! Pokazite da li ste humano bice ili ne! Medjutim, poznavajuci srpski primitivizam ne bi me cudilo ako ovo prelepo tele zavrsi pod nozem. Nadam se da ce neko spasiti ovog jadnicka!