Capital.ba

Državni zapisi prodani za više od devet miliona evra

05.02.2009. / 15:47

BEOGRAD, U Beogradu je na današnjoj aukciji državnih zapisa – kratkoročnih hartija od vrijednosti prodato 84 470 zapisa, ukupne vrijednosti 844.700.000 dinara /oko 9,1 miliona evra/.

Iz Uprave za trezor Ministarstva finansija Srbije saopšteno je da je to 42,24 odsto obima emisije, te da su zapisi prodati po kamatnoj stopi od 15 odsto, što predstavlja snažnu poruku stabilnosti države koja je upućena domaćem finansijskom tržištu.

“Zapisi Srbije predstavljaju najpouzdanije hartije od vrednosti, s obzirom na to da država garantuje njihovu isplatu”, naveo je u pisanoj izjavi direktor Uprave za trezor Ivan Maričić.

Vlada Srbije emitovala je danas prvi put državne zapise za finansiranje deficita tekuće likvidnosti budžeta, u ukupnom iznosu dvije milijarde dinara i s rokom dospijeća 90 dana, a zapise osim poslovnih banaka i brokerskih kuća mogu da kupe i građani.

U prvoj emisiji ponuđeno je 200 hiljada državnih zapisa nominalne vrijednosti 10 hiljada dinara po zapisu. Rok dospijeća zapisa na naplatu je 7. maj 2009. godine.

Kratkoročni državni vrijednosni papiri trebalo bi da privuku ozbiljne investitore i preduslov su za izlazak države na tržište kapitala.

Share Tweet Preporuči

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!