Četvrtak, 05.02.2009.

15:06

Dinkić: Dovoljno novca u budžetu

U budžetu će biti dovoljno novca i za finansiranje deficita budžeta i za otplatu javnog duga, izjavio je potpredsednik vlade i ministar ekonomije Mlađan Dinkić.

Izvor: Beta, Tanjug

Default images

Dinkić je u razgovoru sa novinarima ukazao da je bilo potrebno milijardu evra da se izfinansira i deficit budžeta i otplata javnog duga, a zahvaljujući tome što je stiglo 400 miliona evra od privatizacije NIS-a novca ima dovoljno, što će uticati i na stabilizaciju kursa dinara.

Pored pristiglih 400 miliona evra, 300 miliona je preneto iz prošle godine, a još 300 miliona stići će iz kreditnih aranžmana sa Evropskom investicionom i Svetskom bankom, precizirao je on.

Ministar je kazao i da je novac za privatizaciju NIS-a sasvim dovoljan za stabilnost kursa u narednom periodu.

U međuvremenu, povlačićemo kredite iz međunarodnih izvora za izgradnju puteva i za RTB Bor, najavio je on i objasnio da je finansijska sigurnost obezbeđena čak iako ta sredstva uzmemo u drugoj polovini godine.

"Dinamika je nešto usporena, jer oni koji treba da povuku novac imaju očito lošu organizaciju, nekad nemaju završen glavni projekat za izgradnju puteva, ili nije izvršena eksproprijacija zemljišta, a međunarodna banka neće dozvoliti da se pare povuku dok se to ne završi", ukazao je ministar.

On je podsetio da je krajem prošle godine Skupština ratifikovala veliki broj kredita i sada je tehnika dobijanja novca pitanje dana, navodeći primer kredita Svetske banke za RTB Bor od 40 milona dolara, čije povlačenje treba da usledi ovih dana.

Kada je u pitanju kredit za obilaznicu oko Beograda koji je odobrila Evropska investiciona banka, preduslov je da obavi nekoliko eksproprijacija, naveo je Dinkić.

Traži se ulagač u IMT

Ministar Mlađan Dinkić najavio je da će država tražiti strateškog partnera za zajedničko ulaganje u IMT i premeštanje fabrike sa Novog Beograda.

"Fabrika na Novom Beogradu biće prodata kao nekretnina. Nema nikakvog smisla da imamo fabriku u sred Novog Beograda, gde postoji zahtev za stambenim prostorom", kazao je Dinkić novinarima.

On je precizirao da će tokom sledeće sedmice biti utvrđen novi model privatizacije za IMT.

Opširnije možete čitati u rubrici Biz.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: