05. februar  2009. 10.31  | Izvor:

Vuković: Srpski zakon o državljanstvu katastrofalan

BEOGRAD - Funkcioner vladajuće crnogorske Demokratske partije socijalista (DPS) Miodrag Vuković izjavio je danas da Srbija mora da izmeni Zakon o državljanstvu, ako želi da se prevaziđu problemi sa Crnom Gorom o dvojnom državljanstvu.

"Pomak je jedino da se menja srpski Zakon o državljanstvu, to je razlog zašto do sada nije bilo dogovora. Ako hoćemo da rešavamo probleme, polazne osnove moramo da učinimo realnim", kazao je Vuković za beogradski radio B92.

On je ocenio da je srpski zakon o državljanstvu "katastrofalan" i da za Crnu Goru kao malu državu nije prihvatljiv, jer "sve male države u svetu žele da čuvaju državljanstvo".

Vuković je rekao da ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić, "kao čovek koji treba da implementira zakon i kao odgovoran ministar treba da u srpskom parlamentu kaže - zakon naš je loš i ne možemo da se dogovorima sa Crnom Gorom oko dvojnog državljanstva".

Komentarišući ocene o lošem odnosu Srbije i Crne Gore, on je kazao da te dve države ne komuniciraju onako kako se to radi u demokratskom svetu i istakao da su kontakti prvih ljudi država vrlo retki ili ih i nema.

Vuković je ocenio da se tu ne radi o inatu, kako neki smatraju, već o neslaganju politika zvanične Crne Gore i Srbije.