EK brine nedostatak kvoruma u VSS

Petar Stano, portparol evropskog komesara Štefana Filea, kaže za B92 da je Evropska komisija zabrinuta zbog nedostatka kvoruma u Visokom savetu sudstva.

Izvor: B92

Nedelja, 15.01.2012.

09:43

Default images

Mesec i po dana pre nove odluke Evropske komisije o kandidaturi Srbije, iz Brisela stižu vesti o novoj zabrinutosti zbog reformi u Srbiji. Osim što pažljivo prate i reviziju reizbora sudija, najviše ih brine što Visoki savet sudstva nema kvorum.

"Evropska komisija deli zabrinutost zaštitnika građana o nekoliko stvari, a posebno o nedostatku kvoruma u Visokom savetu sudstva. Tokom prethodnih nekoliko meseci, već smo pokretali ovo pitanje, a posebno u pismu srpskim vlastima sredinom decembra tražeći od njih da obezbede najširu transparentnost rada dva saveta - sudstva i tužilaca", ističe Stano.

Problem sa članovima Visokog saveta sudstva nastao je posle hapšenja sudije Blagoja Jakšića i ostavke sudije Milimira Lukića, čime je narušeno pravilo da sudije u ovom telu moraju imati većinu nad ostalim članovima. Ipak, prazna stolica Milimira Lukića trebalo bi da bude popunjena tokom naredne nedelje.

Izbori za člana VSS na nivou svih Apelacionih sudova u Srbiji biće održani 19. januara.

"Za 19. januar su predviđeni izbori za člana Visokog saveta sudstva na nivou svih Apelacionih sudova, odnosno četiri apelaciona suda, te će tog dana i biti sprovedeni izbori na kojima će da glasaju sve sudije apelacionog suda, kojih ima preko 200, i tada će se znati koji je kandidat odabran za novog člana Visokog saveta", kaže za B92 Radmila Dragičević Dičić, v.d. predsednice Apelacionog suda.

Da Vrhovni savet sudstva ne može više da funkcioniše u krnjem sastavu prvi je upozorio zaštitnik građana Saša Janković i zatražio da sve odluke donete u nepotpunom sastavu budu poništene. Pun sastav suda čini 11 članova.

On je to mišljenje izneo povodom pritužbi Društva sudija Srbije da je VSS u punom sastavu radio samo na jednoj od 16 održanih sednica u postupku revizije reizbora sudija, odnosno da je odlučivao bez kvoruma pošto je jedan njegov član suspendovan posle hapšenja, drugi je podneo ostavku, a treći je, prema tvrdnji Agencije za borbu protiv korupcije, u sukobu interesa.

"Blic" objavljuje i odgovor predsednice VSS Nate Mesarević na pismo redakcije sa pitanjem da li članovi tog saveta upoznati sa mišljenjem Jankovića.

"U ponedeljak, 16. januara, VSS održaće redovnu sednicu sa predloženim dnevnim redom. Da li će biti dopunjen dnevni red i da li će se razmatrati mišljenje zaštitnika građana zavisi od toga da li će do održavanja sednice (mišljenje) stići u VSS", navela je Mesarevićeva.

Dežer: EU deli mišljenje ombudsmana

I Misija EU u Srbiji zabrinuta je stanjem u VSS posle mišljenja Jankovića da je rad tog saveta u nepotpunom sastavu nelegitiman.

"EU će veoma pažljivo razmotriti mišljenje ombudsmana. U prvoj reakciji možemo da potvrdimo da delimo njegovu zabrinutost u nekoliko stvari, posebno kada je u pitanju nedostatak kvoruma u Visokom savetu sudstva", rekao je Vensan Dežer, šef evropske delegacije u Srbiji.

On je kazao i da su predstavnici EU u Srbiji "već nekoliko puta poslednjih meseci pokrenuli to pitanje ponovo u pismu srpskim zvaničnicima 14. decembra 2011. i urgirali na njih da osiguraju što veću transparentnost u radu Saveta".

Šef misije EU je podsetio da je Evropska komisija u godišnjem izveštaju o napretku 2010. godine ukazala na nedostatke u procesu reizbora nosilaca pravosudnih funkcija.

"U reakciji na to srpske vlasti su pokrenule reviziju otpuštenih tužilaca i sudija. Komisija vrlo pažljivo prati tu reviziju. Kad god uočimo mane, upozoravamo srpske vlasti i ohrabrujemo ih da preduzmu mere da to poprave", kazao je Dežer.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: