Četvrtak, 12.01.2012.

11:06

Dan blistave zvezde za Ila

Severna Koreja je proglasila 16. februar "Danom blistave zvezde" kako bi obeležila rođendan preminulog "velikog vođe" Kim Džong Ila.

Izvor: Tanjug

Default images

Tokom 17 godina vlasti Kim je nadgledao razvitak vojske Severne Koreje, a posebno razvoj programa nuklearnog naoružanja i radove na izgradnji balističke rakete dalekog dometa.

Izolovana država je danas takođe saopštila da će balzamovano telo velikog vođe trajno ležati u istom mauzoleju u kome i telo njegovog oca, osnivača zemlje i dinastije Kim Il Sunga.

"Veliki vođa drug Kim Džong IL biće položen u memorijalnoj palati Kumsusan, svetom hramu Đučea", navedeno je u deklaraciji vladajuće partije koju su objavili državni mediji, a preneo Rojters.

Đuče je zvanična državna ideologija koja predstavlja mešavinu marksizma, ekstremnog nacionalizma i ekonomske samodovoljnosti.

U deklaraciji se kaže da je Kim Džong Il imenovan za "večnog vođu partije". U Severnoj Koreji njegovog oca Kim Il Sunga posle smrti 1994. nazivaju "večnim predsednikom".

Širom zemlje biće takođe podignute statue, postavljeni portreti i izgrađene kule u nastojanju da se pojača kult ličnosti i pomogne u glatkom prenosu vlasti na naslednika Kim Džong Una.

Ogromni portreti Kim Džong Ila već postoje u gradovima, mestima i selima širom Severne Koreje. Veruje se da ima više od 3.000 takozvanih "kula večnog života" posvećenih božanskom statusu Kim Il Sunga.

Severna Koreja će 15. aprila održati grandioznu proslavu 100. godišnjice rođenja Kim Il Sunga, sa muzičkim sletovima, festivalima cveća koje nosi njegovo ime i masovnim skupovima na kojima će se govoriti o njegovim dostignućima.

Njegov sin Džong Il je umro 17. decembra od srčanog udara. Državna žalost je trajala 12 dana, a njegov sin Džong Un, za koga se veruje da ima 28 godina, proglašen je za "velikog naslednika" i on treba dalje da vodi revoluciju i treću generaciju dinastije Kim.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Nova pravila

Putnici iz Srbije neće moći u EU bez ovog odobrenja

Nacionalna asocijacija turističkih agencija Srbije (NATAS) podsetila je danas da će srpski putnici od 2025. godine morati da se prijave na Evropski sistem za odobravanje putovanja ETIAS kako bi dobili neophodno "putno odobrenje" za ulazak u zemlje članice EU.

13:35

30.5.2024.

1 d

Podeli: