Iranski nuklearni naučnik i profesor univerziteta Mustafa Ahmadi Roshan ubijen je juče u Teheranu u eksploziji bombe podmetnute u automobilu u kojem se nalazio, javljaju agencije. U eksploziji bombe povređeno je još dvoje ljudi, a iranske vlasti za incident optužuju Izrael.


Kako je izvestila iranska agencija Fars, bombu u automobil ‘pežo 405’ podmetnuo je jedan motociklista, a ubrzo posle toga odjeknula je eksplozija. Zamenik guvernera provincije Teheran Safar Ali Baratlo ocenio je da je Izrael „odgovoran za atentat“. On je naglasio da je Roshan ubijen na sličan način kao i drugi iranski naučnici. Asošijeted pres, pozivajući se na izveštaj agencije Fars, navela je da je utvrđeno da je Roshan radio kao direktor Natanca, najvećeg postrojenja za obogaćivanje uranijuma u Iranu.

Potpredsednik Irana Mohamad Reza Rahimi izjavio je za državnu televiziju da napadom na Ahmadi-Roshana neće biti zaustavljen napredak u realizaciji nuklearnog programa zemlje. Rahimi je dodao da ovo ubistvo „predstavlja dokaz terorizma pod pokroviteljstvom stranih vlada“. U poslednjih nekoliko godina više nuklearnih naučnika je ubijeno u Iranu, za šta je Teheran optužio SAD i Izreal. Te dve zemlje odlučno su negirale optužbe.

– Simptomatično je to što se serija likvidacija atomskih fizičara u Iranu odvija u kontinuitetu. Za profesionalne obaveštajce i eksperte iz tog domena to može da znači da se pribegava tajnim operacijama likvidacija onih ljudi koji mogu da doprinesu realizaciji nuklearnog programa Teherana – rekao je za Danas Andreja Savić, profesor na Akademiji za diplomatiju i bezbednost i bivši direktor Bezbednosno informativne agencije.

Savić ističe da u metode obaveštajnih službi spadaju i kompjuterski napadi, kao što je puštanje kompjuterskih virusa da bi se onesposobio kompjuterski sistem neophodan za realizaciju nuklearnog programa Irana.

– Sve su to metode tajnih operacija. Ko je njihov konkretni izvođač može se naslutiti na osnovu globalne politike, odnosno na osnovu onoga ko se najviše protivi nuklearnom programu Teherana. Sankcije Iranu zagovaraju SAD i EU, ali embargo ne može da se uvede zbog stava pojedinih zemalja kao što su Rusija i Kina. Međutim, sve ovo može upućivati na razrađeni scenario zasnovan na legalnoj politici i metodama obaveštajnih službi – zaključuje Savić.

Od januara 2010. godine ubijena su tri iranska naučnika, od kojih su dvojica sarađivala na nuklearnom programu. Pre dve godine aktuelni šef iranske Organizacije za atomsku energiju Ferejdun Abasi preživeo je pokušaj atentata, a u julu 2011. ubijen je i naučnik Dasrijuš Rezainežad. Fars ocenjuje da je ovaj poslednji napad sličan napadu na Abasija 2010. Bi-Bi-Si podseća da je u avgustu prošle godine Iranac Madžid Džamali Faši osuđen na smrt zbog ubistva, nakon što su ga vlasti u Teheranu optužile da ga plaća izraelska obaveštajna agencija Mosad. Izrael, međutim, nije komentarisao takve tvrdnje.

Roshan (32) je diplomirao na univerzitetu Šarif u Teheranu koji se smatra jednim od najboljih u zemlji. Inače, ove nedelje u Iranu je počela da radi još jedna fabrika za obogaćivanje uranijuma, udaljena 150 kilometara od Teherana, što su zemlje Zapada oštro osudile.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari