Kultura

Sreda, 11.01.2012.

17:52

Najčitaniji je Ljosin roman

Najčitanija knjiga u 2011. godini u sistemu Biblioteke grada Beograda bila je roman nobelovca Maria Vargasa Ljose "Avanture nevaljale devojčice" u izdanju "Lagune".

Izvor: Tanjug

Default images

Tako je Dejan Papić treću godinu za redom dobio priznanje Biblioteke kao izdavač čije su knjige bile na prvom mestu liste najčitanijih knjiga u beogradskim bibliotekama.

Biblioteka grada Beograda proslavila je danas 81. rođendan i tom prilikom Papiću je direktorka Jasmina Ninkov uručila ovo tradicionalno priznanje.

Do liste 10 najčitanijih knjiga došlo se na osnovu podataka iz 13 opštinskih biblioteka i 56 njihovih ogranaka na teritoriji na kojoj živi više od milion i po stanovnika.

Na ovogodišnjoj listi drugo mesto je zauzeo popularni priručnik za samopomoć Robina Šarme "Kaluđer koji je prodao svoj Ferari" ( Mono i Manjana), dok je treće pripalo Harukiju Murakamiju za roman "Okorela zemlja čuda i kraj sveta" ( Geopoetika).

Na četvrtom je melodrama francuskog autora Gijoma Musoa " Ostani kraj mene" (Alnari) dok je trilogija "Milenijum" ( Čarobna knjiga) Šveđanina Stiga Lašona na petom mestu.

Ljubavna priča za tinejdžere "Tri metra iznad neba" italijanskog pisca Federika Moće (Okean) pozicionirala se na šesto mesto, a prva knjiga vampirske serije "Sumrak" Stefani Majer ( Evro-Ðunti) je na sedmom mestu što je potvrda da i omladina koristi uskluge gradske biblioteke.

Da žene ipak čine najveći deo čitalačke populacije prestonice potvrđuje roman "Dragulj Indije" Talisa Alija (Aklnari) koji se našao na osmom mestu, a to važi i za memoare američke novinarke Elizabet Gilbert "Jedi, moli, voli" (Alnari) koji su na 10. mestu.

Između njih se "umešao", na devetom mestu, muško-tinejdžerski akcioni roman "Noćna straža" ruskog pisca Sergeja V. Lukjanjenka o kome se prvo saznalo preko filma.

Knjiga "Avanture nevaljale devojčice" je načitanija knjiga u 2011. i prema podacima Knjižare.com koja dobija podatke od osam navećih knjižara u Srbiji i Crnoj Gori.

O tome koje knjige i kako uspevaju da se "probiju" do vrha top lista možete čitati ovde.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina besna: "Tražite rat – dobićete ga"

Ministarstvo trgovine Kine objavilo je danas da se oštro protivi povećanju carina na kinesku robu u Sjedinjenim Američkim Državama i najavilo da će preduzeti odlučne mere da odbrani svoja prava i interese.

17:18

14.5.2024.

1 d

Podeli: