• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Biblioteka Beograda proslavila 81. rođendan

Nagrada za najboljeg izdavača dodeljena je preduzeću "Čigoja štampa" dok je za najboljeg blibliotekara izabran Dejan Vukićević, šef Fonda stare, retke i minijaturne knjige Narodne biblioteke Srbije.

Svečanost je otvorio ministar kulture, informisanja i informacionog društva Predrag Marković, koji je najavio da će ove godine za biblioteke biti otkupljen isti broj naslova kao u 2011. i izrazio nadu da će mu u realizaciji pomoći izdavači, udruženje izdavača i lokalne vlasti.

Marković je rekao da je njegov zadatak da "podnosi izveštaje" i preporučio bibliotekarima i izdavačima da pročitaju ovaj koji se odnosi na knjigu, bibliotekarstvo i izdavaštvo jer će videti da se postarao da im bude uplaćeno ono što im Ministarstvo duguje.

"Za mene je važno da smo svi zajedno uspeli da sa ono malo novca građana jer oni pune državni budžet, postavimo infrastrukturni sistem i da smo u 2011. završili obnovu i opremili Nardonu biblioteku Srbije koja je bitna za ceo bibliotečki sistem Srbije", naglasio je ministar kulture.

On je podsetio da je usvajanjem tri zakona iz domena kulture sistemski uređena i oblast knjige i izdavaštva i izrazio nadu da su svi na koje se odnosi oslobođeni strahova od onoga što sadrže a da će izdavači i njihovo udruženje biti zadovoljni rešenjima koja su uneta u zakon.

U okviru svečanosti, nagrada "Gligorije Vozarović" uručena je najboljem izdavaču koja je po odluci žirija, koji su činili direktorka BGB Jasmina Ninkov, sociolog Ratko Božović i psiholog Žarko Trebješanin, pripala "Čigoja štampi". Nagradu Žarku Čigoji predala je predsednica Upravnog odbora BGB Ivana Dimić.

Nagrada koja nosi ime osnivača BGB Marije Imić Agapove a dodeljuje se najboljem bibliotekaru u Beogradu u 2011. godini pripala je dr Dejanu Vukićeviću, šefu Fonda stare, retke i minijaturne knjige Narodne biblioteke Srbije.

Pošto mu je nagradu uručila Jasmina Ninkov, laureat je u besedi "Rajski traktat ili biti dostojan" podvukao da je u bibliotekarsku struku ušao kao formiorani knjigoljubac ali da sebe smatra danas ne samo bibliotekarom, bibliografom već i bibliologom i da se to "implicira da je biblioman".

On je citirao Borhesa da je "Raj neka vrsta bibloioteke" i da se tako i oseća radeći u NBS i da pristaje da ga označe kao književnoig fanatika ali je lično uveren da su knjige njegov usud i tu ništa ne bi menjao.

Ninkova je podnela kratak izveštaj o rezultatima rada BGB u protekloj godini i konstatovala da su "postignuti najbolji rezultati u njenoj istoriji".

To je podkrepila podatkom da je upisano 160.463 članova ali da je usluge BGB korisitilo 1.176.360 osoba koje su u tokom godine osam puta koristile njene usluge i da im je izdato 2.501.494 jedinica bibliotečke građe.

Biblioteka je održala 3.217 različitih kulturnih programa kojima je prisustvovalo 244.726 posetilaca i svi su bili besplatni.

Tokom godine je otvoreno sedam renoviranih i adaptiranih objekata u okviru gradskog bibliotečkog sistema.

BGB je optičkom vezom priključena na Akademsku mrežu Srbije, otpočela je realizacija projekta "Internet zona" koji predviđa formiranje 14 informativno-edukativnih Internet centara u 14 BGB objekata uz podršku iz inostranstva, a završen je međunarodni projekat "Ačeš IT" (2009-20011) u okviru eropskog programa Kultura 2007-2013.

BGB je posebnu pažnju poklonila organizovanju edukacije bibliotekara kao i korisnika bibliotečkih usliga i osigurala beograđanima strijim od 65 godina besplatne članske karte, a nije zaobišla ni organizovanje značajnih izložbi kao što su ona o Branku Miljkoviću i "Tolstoj i Dostojevski u srpskoj kulturi" koja je prikazana tokom Dana srpske kulture u Rusiji u Moskvi i Sankt Peterburgu a sada se može razgledati tokom januara u Atrijumu BGB.

(Tanjug, foto Beta)

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE