Izvor: Tanjug

Ove sezone će svaki 20. građanin Hrvatske otići na skijanje u neki od inostranih skijaških centara u Austriju, Italiju, Sloveniju i Francusku, ali i u Srbiju i BiH, smatraju predstavnici turističkih agencija.

Predsednik hrvatskih putničkih agencija Boris Žgomba je kazao da, iako je velika kriza, interesovanje za skijaške aranžmane ove godine je veće nego prošle godine.

Za sedam dana skijanja prosečna hrvatska familija potrošiće od 10.000 do 20.000 kuna (1.328 do 2.656 evra). Većina je aranžmane platila na rate, dok su mnogi biranjem apartmana ili praćenjem akcija mogli uštedeti od 10 do 30 odsto.

Iako su neki otišli na skijanje za Novu godinu, većina turista je krenula danas, prvenstveno zbog učeničkog raspusta, traje do 16. januara, a u sedmici nakon nove godine cene su niže.

Velika navala na devize uzrokovala je i određen rast evra, koji je još pre Nove godine prešao psihološku granicu od 7,5 kuna za evro, ali se, kako kažu ekonomisti, špic kursa uvek događao oko božićnih i novogodišnjih praznika.

Boravak na skijanju često je povezivan sa početkom sezone gripa, koji pokupe i donose turisti, a epidemiolozi pretpostavljaju da ni ova godine neće biti izuzetak.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.