');
Najnovije vesti
Vesti Društvo
Poreska uprava objavila spisak najvećih dužnika

Poreska uprava objavila spisak najvećih dužnika

BEOGRAD - Poreska uprava Srbije objavila je na svom sajtu spisak 100 preduzeća, najvećih poreskih dužnika, što je i bila u obavezi na osnovu izmena i dopuna Zakona o poreskom postupku i administraciji usvojenih krajem prošle godine u parlamentu Srbije.

139842_hronovac
139842_hronovac

Među preduzećima, dužnici su izmedju ostalih i "Sartid" u stečaju, "Valjevska pivara", "Jagodinska pivara", "Simpo", "Ivo Lola Ribar sistem", "Fabrika automobila Priboj", građevinsko preduzeće “Mostogradnja” u restrukturiranju, Novinsko izdavačko preduzeće “Borba”, “Podrum Palić”, “Verano Motors”, "Industrija mašina i traktora”, “Industrija motora Rakovica”, “RTB Bor”, “Slap group”, “Zastava kamioni”…

Poreska uprava je pored svakog preduzeća napisala u kom je statusu, pa je tako za pomenute tri preduzetničke radnje navela “brisan-odjavljen”, što znači da tih preduzeća nema u registru privrednih subjekata.

Poreska uprava je na svom sajtu objavila i detaljno objašnjenje da kod pojedinih obveznika iz zakonskih razloga nije mogla da se obavi ni redovna ni prinudna naplata. U tome su je, kako je navedeno, onemogućavali doneti propisi iz privatizacije i stečaja.

Takođe, firme su imale mogućnost da podnose zahteve za reprogram dugova, što im je omogućavao Zakon o poreskom postupku i administraciji, a što su u velikoj meri i koristile.