Direktor TV Avale upao u režiju

Na Televiziji Avala radikalizovan protest, a direktor produkcije Mane Šijan pokušao da spreči emitovanje programa. Šijan: Samo sam štitio koleginicu.

Izvor: B92, Tanjug

Petak, 06.01.2012.

09:23

Default images

Šijan je pozvao policiju kako bi iz zgrade televizije izbacio novinare koji štrajkuju. Policija je upravo ušla u prostorije Televizije Avala.

Dva policijska inspektora su došla u prostorije Avale, na poziv Šijana. Oni su utvrdili da to nije u njihovoj nadležnosti, pošto se radi o zakonskom štrajku koji ne mogu da spreče.

Predsednik štrajkačkog odbora Nikola Vukomanović kaže da su zaposleni verbalno su se sukobili sa direktorom produkcije Manetom Šijanom.

,,Deset minuta je pločica sa obaveštenjem da smo u štrajku bila i vidljiva u programu da bi onda direktor produkcije ušao, rekao da on preuzima emitovanje programa, pozvao policiju, automatski izvršio pritisak na štrajkače koji su već najavili to što će da se dešava i što je njihovo zakonsko pravo i došlo je do verbalnog prepucavanja", kazao je Vukomanović.

Zaposleni na Televiziji Avala radikalizuju protest jer od početka štrajka i šest dana od sastanka sa UO i vlasnicima televizije nemaju nijedan odgovor na zahteve.

Zaposleni na Televiziji Avala radikalizovali su štrajk, ali je direktor produkcije Mane Šijan, samo pola sata nakon prvog emitovanja telopa sa informacijom o štrajku zaposlenih, upao u režiju i uz pretnje sprečio dalje emitovanje insertera (na kom je pisao redni dan štrajka) i telopa (sa informacijom o štrajku).

On je kazao da je policija konstatovala da nema razloga zbog kojih bi morala da reaguju.

,,Otišli su, napravili zapisnik i sada očekujemo inspekciju rada s obzirom da mi smatramo da je njegovim potezom narušeno naše pravo na štrajk i na borbu za osnovana prava zaposlenih", kazao je Vukomanović i dodao da je sada na televiziji mirno ali da su zaposlni uznemireni.

Novinari su u zgradu Televizije ušli na sporedni ulaz i pokušavaju da uđu u prostoriju režije, da bi emitovali program u skladu sa štrajkom.

Iako je menadžmentu Televizije Avala blagovremeno najavljena radikalizacija štrajka, reakcija na zahteve zaposlenih i na najavljenu radikalizaciju štrajka, međutim, još nema. ,,Moje kolege su dodatno ogorčene činjenicom da su u ovu godinu ušle bez zdravstvenog osiguranja, da je dug prema njima dodatno povećan, a nemaju ni odgovor s kim pregovaraju, odnosno ko im potpisuje rešenje o zaposlenju, jer Bojana Lekić tvrdi da i dalje ne zna da li je ili ne generalna menadžerka Televizije Avala", objašnjava Vukomanović.

Bojani Lekić, inače, ugovor je istekao 31. decembra.

,,Čak i da pokušamo sa nekim nešto da dogovaramo mi nemamo s kim jer praktično ne postoji imenovano lice na čelu televizije od strane vlasnika", kazao je Vukomanović.

Kako je najavio, od ponedeljka će obaveštenje o štrajku zaposlenih u programu televizije biti sve učestalije, a zaposleni će pokušavati da dobiju od nadležnoih odgovore na pitanja zašto su u ovom položaju sada i zašto su mediji u Srbiji uopšte u ovom položaju.

Evropska federacija novinara podržala štrajk

Evropska federacija novinara (EFJ) podržala je zahteve zaposlenih na Televiziji ,,Avala" koji su u štrajku zbog toga što pet meseci nisu primili plate i pozvala nadležne vlasti u Srbiji da obezbede poštovanje prava novinara.

,,Zaprepašćeni smo ponašanjem menadžmenta TV Avale koji je ignorisao sindikalna prava naših kolega i odbio da pokrene socijalni dijalog sa sindikatom", naveo je predsednik EFJ Arne Kenig u saopštenju dostavljenom Tanjugu.

Kenig je istakao da su poslodavci zakonom obavezani da plaćaju zaposlene, a ako to ne čine na vreme, moraju snositi posledice kako bi se sprečilo iskorišćavanje radnika.

,,Pozivamo nadležne vlasti u Srbiji da obezbede poštovanje radničkih prava novinara", saopštio je predsednik evropskog udruženja novinara.

To udruženje je najavilo da će uputiti pismo vlastima u Srbiji sa zahtevom da reše situaciju u TV ,,Avali", u skladu sa svim važećim zakonima i praksom koji postoje u Evropskoj uniji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

89 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: