Nemačkoj super, biće i nama bolje

Fascinantni privredni rezultati koje je Berlin obelodanio mogu i nas da raduju jer je Nemačka najveći trgovinski partner Srbije.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 04.01.2012.

00:43

Default images

Nemci su saopštili da je nezaposlenost pala na najniži nivo od ujedinjenja, da je izvoz premašio bilion dolara, a prodaja automobila je povećana, posebno na kineskom tržištu.

Takođe, privredni rast je tri odsto, što su osetili i zaposleni kojima su porasle zarade.

Ankete pokazuju da 23 odsto malih i srednjih preduzeća očekuje da će imati još bolje poslovanje u 2012. godini, dok samo 16 odsto najavljuje lošije rezultate. Koliko ovi podaci imaju značaja i za Srbiju lako je zaključiti kada se zna da je Nemačka i dalje naš najvažniji spoljnotrgovinski partner u okviru EU. Prema podacima Privredne komore Srbije, u prvih osam meseci 2011. godine, robna razmena Srbije sa Nemačkom dostigla je 2,3 milijarde dolara.

“Izvoz u Nemačku veći je za 42,8 odsto u odnosu na isti period 2010. godine. Prema toj dinamici, nivo razmene za celu 2011. godinu mogao bi da premaši tri milijarde dolara”, navode u komori.

Nemačka je i jedan od najvećih donatora Srbije, jer se od 2000. godine iz ove zemlje slilo kod nas više od milijardu evra direktne pomoći. Takođe, vodeći je investitor - direktne investicije nemačkih firmi su oko 1,5 milijardi evra.

Saradnik Centra za novu politiku Goran Nikolić kaže da je sve što je iz Evrope došlo u Srbiju, još od vremena Karađorđa, stiglo iz Austrije i Nemačke.

“Saradnja sa Nemačkom, i to ne samo ekonomska, za nas je uvek bila veoma bitna. Od Nemaca smo dosta naučili... Kako da radimo, kako da zidamo. Enterijer naših kuća iz 19. veka preslikan je iz Nemačke, a njihov jezik se masovno učio u srpskim školama”, navodi Nikolić.

On naglašava da je Nemačka razvila vrhunsku industriju, naspram koje su sve ostale evropske zemlje podbacile:

“Sve što od njih uvozimo stvara novu vrednost. Mahom su to mašine ili delovi za mašine i važan su deo proizvodnog procesa”.

Diktiraju pravila

Da sve ne bude idilično, politička saradnja sa Nemačkom ne ide nam tako dobro kao ekonomska. To, međutim, ne brine srpske ekonomiste.

“Sadašnji loši odnosi samo su prolazna epizoda. Nemačkoj je u interesu da više malih zemalja kao što je Srbija uđe u EU, jer tako lakše mogu da diktiraju svoja pravila”, smatra Goran Nikolić.
Njegov kolega Mlađen Kovačević smatra da politički odnosi nemaju previše uticaja na privrednu saradnju.

“Zar je jednom „Ju-Es stilu", koji izvozi u Nemačku, važno kakvi su politički odnosi dveju zemalja”, poručuje Kovačević i naglašava da je za srpski izvoz Nemačka, kao najjača privreda Evrope, veoma važna: “Njihova tražnja je velika, posebno za poljoprivrednim proizvodima. Pošto Nemačka traži kvalitet, Srbija treba da poboljša standarde i nivo proizvodnje”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

15 h

Podeli: