Capital.ba

Povećan spoljnotrgovinski deficit Srbije

02.02.2009. / 13:37

BEOGRAD, Spoljnotrgovinski deficit Srbije u prošloj godini bio je 8,2 milijarde evra, što je 15,2 odsto više nego u 2007. godini.

Izvoz robe u 2008. godini bio je 7,4 milijarde evra, što je 15,5 odsto više nego u prethodnoj godini, a uvoz je bio 15,6 milijardi evra, što je povećanje od 15,3 odsto u odnosu na 2007.

Glavni spoljnotrgovinski partner Srbije u izvozu u prošloj godini bila je Bosna i Hercegovina sa 1,3 milijarde dolara, a glavni partner u uvozu bila je Rusija sa 3,5 milijardi dolara.

Poslije BiH, Srbija je u 2008. najviše robe izvezla u Crnu Goru – 1,3 milijarde dolara i Njemačku – 1,1 milijardi dolara. Najveći uvoz, poslije Rusije, ostvaren je iz Njemačke – 2,7 i Italije – 2,2 milijarde dolara.

Spoljnotrgovinska robna razmjena bila je najveća sa članicama Evropske unije, čak više od polovine ukupne razmijene. Suficit u razmijeni ostvaren je sa bivšim republikama nekadašnje Jugoslavije – Bosnom i Hercegovinom, Crnom Gorom, Makedonijom.

Najveći deficit bio je u trgovini sa Ruskom Federacijom zbog uvoza energenata, prije svega, nafte i gasa i nedovoljnog korišćenja Bilateralnog sporazuma o slobodnoj trgovini od strane naših izvoznika.

Prema odsjecima Standardne međunarodne trgovinske klasifikacije, u izvozu Srbije najveće učešće imali su gvožđe i čelik – 1,4 milijarde dolara, zatim obojeni metali, odjeća, povrće i voće i proizvodi od metala.

Prvih pet odsijeka sa najvećim učešćem u uvozu su nafta i naftni derivati sa 2,9 milijardi dolara, a slijede drumska vozila, prirodni gas, gvožđe i čelik i industrijske mašine za opštu upotrebu. Mondo

Share Tweet Preporuči

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!