Svet

0

Severna Koreja ne skreće sa staze

Autor: ZM

Izvor: agencije/Novi magazin

Severna Koreja ne skreće sa staze

Dan nakon završetka perioda žalosti za liderom Kimom Džong-ilom, izdato je zvanično saopštenjje da međunarodna zajednica ne treba da "očekuje bilo kakve promene".

 "Svečano i sa sigurnošću saopštavamo da neozbiljni političari u celom svetu, uključujući marionetsku grupu u Južnoj Koreji, ne treba da  očekuju od nas nikakve promene", navodi se u kominikeu Komiteta za nacionalnu odbranu  - prvom od Kimove smrti.

U saopštenju se navodi da Pjongjang nikada neće imati posla sa južnokorejskim predsednikom Li Mjung-bakom, preneo je Asošijeted pres.

 Kim Džong Il koji je vladao u DNRK od smrti njegovog oca Kim Il Sunga 1994, preminuo je od srčanog udara 17. decembra. BBC podseća da je Kim Džong Il  tokom 17 godina preorijentisao državne rashode na vojnu mašineriju i država je izvela dva nuklearna testa.

Njegov sin Kim Džong UN u četvrtak je proglašen za "vrhovnog vođu partije, države i armije".

Britanska TV i radio mreža naglašava da susedi Severne Koreje sa zabrinutošću prate procese koji se dešavaju u toj zemlji, pokušavajući da shvate kako će se oni odraziti na odnose Pjongjanga sa spoljnim svetom.

Siromašna komunistička zemlja formalno zadržava ratno stanje sa Južnom Korejom (od Korejskog rata 1953) i nalazi se u međunarodnoj izolaciji, između ostalog i zbog težnje da stvori nuklearno naoružanje, navodi BBC, podsećajući da se pokušaji ubeđivanja DNRK u odustajanje od nukelarnih ambicija ostvaruju u okviru šestostranih pregovora, u kojima pored obe Koreje, učestvuju i Rusija, SAD, Kina i Japan.

Međutim, pregovarački proces je već izvesno vreme u zastoju.

Novo severnokorejsko rukovodstvo obrušilo se sa kritikom predsednika Južne Koreje zbog njegove odluke da se pomoć Severnoj Koreji veže za napredak na putu ka nuklearnom razoružanju.

Odluka Seula da dozvoli odlazak samo dvema nezvaničnim delegacijama na sahranu Kima nazvana je "neoprostivom".

Itar-Tas s prenosi da je uticajni Komitet za nacionalnu odbranu u saopštenju zahvalio šefovima država i vlada i inostranim organizacijama, sunarodnicima i privatnim licima, koji su izrazili saučešće i "podelili tugu s korejskim narodom". "Nikada to nećemo zaboraviti", navedeno je u saopštenju.

Ruska agencija podseća da je Kimu posthumno dodeljen status heroja DNRK ukazom prezidijuma Vrhovne narodne skupštine.

Itar-Tas je, istovremeno, preneo iz Pekinga komentar kineskog Ministarstva spoljnih poslova, čiji je predstavnik Hun Lei posle saopštenja severnokorejskog Komiteta rekao da "očuvanje mira i stabilnosti na Korejskom poluostrvu odgovara interesima Severne i Južne Koreje, kao i interesima svih ostalih strana".

"Podržavama poboljšanje odnosa između DNRK i Republike Koreje, promovisanje saradnje među njima, kao i mirno rešavanje postojećih problema", rekao je kineski diplomata.

Agencija Rojters podseća da glavni zaštitnik Severne Koreje, Kina, uporno poziva na "mirno rešenje" na Korejskom poluostrvu, dok BBC najavljuje da SAD upućuju u istočnu Aziju visokorangiranog diplomatu Kurta Kembela (Campbell) radi razmatranja situacije u regionu posle promene u rukovodstvu DNRK.

Zamenik državnog sekretara za istočnu Aziju i tihookeanski region posetiće od 3. do 7. januara Peking, Seul i Tokio.

Dopisnik Itar-Tas sa iz Pjongjanga izveštava da se život u glavnom gradu Severne Koreje postepeno vraća u uobičajene okvire, posle perioda žalosti zbog smrti "oca nacije" - otvorene su mnoge radnje, rade komunalne službe i aktivna je mobilna telefonija.

"Na licima Korejanaca, koji su pretrpeli ogroman emocionalni teret zbog smrti 69-godišnjeg ''oca nacije'', pojavili su se prvi, još uzdržani osmesi", navodi ruska agencija.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR