Svet

Utorak, 27.12.2011.

09:00

Amerikanci kupuju 14 miliona kola

Predviđanja prodaje kola u SAD u narednoj godini kreću se od 13 do 14 miliona jedinica, procenjuju analitičari.

Izvor: Tanjug

Default images

Oni su uvereni da će u 2012 doći do rasta isporuka zahvaljujući očekivanom povećanju zaposlenosti, povoljnijim uslovima kreditiranja, novim modelima i hitnosti zamene zastarelih vozila.

Stručnjaci konsultantske kompanije "Vels fargo sikjuritis" procenjuju da će se u SAD iduće godine prodati 13 miliona kola, a eksperti "Morgan stenlija" računaju na veću cifru, čak 14 miliona automobila. Prosečna procena od 13,6 miliona kola biće šest do sedam procenata veća od ovogodišnje prodaje, koja će, najverovatnije biti završena sa 12,7 do 12,8 miliona jedinica, preneo je internet portal "Autonjuz".

Svi analitičari su saglasni da će i u 2012 biti dosta alarmantnih i loših vesti kao i ove godine, ali da američki kupci automobila neće biti tako uplašeni kao što su bili pre tri godine, kada je zemlju pogodila finansijska kriza.

Iako krizom pogođeni, kupci su postali manje osetljivi na promenu navika kupovine automobila na osnovu privrednih vesti, bez obzira da li su one dobre ili loše, smatra Alek Gutjerez, analitičar agencije "Keli blu buk."

Ekonomski usponi i padovi neće mnogo izmeniti sliku prodaje kola u 2012. godini, smatra Džef Ssuster, glavni prognostičar konsultantske firme "LKC automotiv". On predvija američku prodaju od 13,8 miliona naredne godine.

Šuster smatra da bi oštra evropska recesija mogla smanjiti američku prodaju lakih automobila u 2012 za ne više od 300.000, ali da bi američki privredni uspon mogao dodati 200.000 jedinica. Mnogo više na prodaju utiču uzdržana potrošnja, zalihe i lakše dobijanje kredita, kazao je Šuster i dodao da 2012. godina zavisi kako od tih pozitivnih trendova tako i želje kupaca da zamene stara kola.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Prevara veka: Optužen vodeći evropski proizvođač

Evropski proizvođač meda, Famille Michaud Apiculteurs, najstarije udruženje potrošača u Zapadnoj Evropi, optuženo je da svoj med prodaje kao potpuno francuski i tako obmanjuje jer njihov med zapravo dolazi iz drugih zemalja, uključujući i one van Evrope.

7:31

1.6.2024.

1 d

Aktuelno

Kada će odzvoniti preskupim kvadratima?

Stambena kriza u grupi velikih ekonomija otežaće povećanje ponude cenovno dostupnog stambenog prostora u idućim godinama i vlade moraju preduzeti odlučnije mere kako bi rešile problem, pokazala je Rojtersova anketa među stručnjacima za sektor nekretnina.

14:53

1.6.2024.

1 d

Podeli: