Nedelja, 25.12.2011.

20:24

"Hrvatska da istraži ratne zločine"

Amnesti internešenal poziva novu vladu Hrvatske da istraži visoke državne i vojne funkcionere zbog sumnje da su počinili ratni zločin.

Izvor: Beta, Tanjug

Default images

Time bi ispravili greške koje su činile prethodne vlade koje su zbog svoje pasivnosti, žrtvama zločina i njihovim porodicama uskratili pravo na istinu, pravdu i odštetu, izjavio je direktor AI za Evropu i centralnu Aziju Nikola Dakvort, a preneli su hrvatski elektronski mediji.

U izveštaju AI posebno je spomenut potpredsednik donedavno vladajuće Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Vladimir Šeks o čijoj se komandnoj odgovornosti za zločine u Slavoniji govorilo za vreme suđenje Branimiru Glavašu, osuđenom za ratne zločine nad srpskim civilima u Osijeku.

Kao i u ranijim izveštajima te međunarodne organizacije navedeno je i ime bivšeg vojnog funkiconera, penzionisanog admirala Davora Domazeta, u vezi sa kojim su se pojavile informacije o mogućoj odgovornosti za zločine počinjene u akciji Medački džep.

Navladine organizacije traže da kao faktični naredbodavac ili posrednik u prenošenju komandi odgovara za zločine u kojima je u selima oko Gospića u okviru te operacije na najbrutalniji način pobijeno više od 30 civila i šest zarobljenika.
"I pored javno dostupnih sumnji da su odgovorni za ratne zločine, država nije pokrenula istrage protiv nekih visokih državnih i vojnih zvaničnika", kaže Dakvort dodajući da novoizabranoj hrvatskoj vladi glavni prioritet mora biti istraga zločina počinjenih u ratu. U odnosu na prošlogodišnji izveštaj, na spisku nisu imena Tomislava Merčepa i Đure Brodarca.

Merčep je 10. decembra 2010. uhapšen i sudiće mu se za likvidacije Srba po Zagrebu i Pakračkoj Poljani u zapadnoj Slavoniji, ali ne i za masovne likvidacije srpskih civila po Vukovaru u leto 1991, pre ikakvih borbi za taj grad.
Brodarac, koga su kao komandanta odbrane i šefa policijskih snaga u Sisku teretili za više desetina ubistava srpskih civila po Sisku 1991. i 1992. godine uhapšen je 21. juna ove godine, a 13. jula je umro u zatvoru u Osijeku, čije je tužilaštvo vodilo istragu.
Optužnica je podignuta protiv Vladimira Milankovića, Brodarčevog zamenika i policajca Drage Bošnjaka.

Prema podacima AI, još 540 predmeta nije rešeno.
Kako se u Hrvatskoj u proseku godišnje reši samo 18 slučajeva vezanih za ratne zločine, većina odgovornih nikad neće biti izvedena pred lice pravde, navodi se u izjavi.
AI će postaviti pitanje da li je Hrvatska ispunila svoje obaveze vezane za zaštitu ljudskih prava ili uslove za članstvo u EU, ako hitno ne preduzme mere za rešavanje tih problema.

Da napomenemo, AI je već početkom ove godine pozvao hrvatske vlasti, na čelu s tadašnjom premijerkom Jadrankom Kosor, da istraži sve navedene tvrdnje.

Vladimir Šeks tada je oštro demantovao ocene AI, a izveštaj te organizacije oštro je kritikovalo i hrvatsko ministarstvo pravosuđa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

12 h

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

17 h

Podeli: