Asad: Dijalogom protiv terorizma

U borbi protiv terorizma najefikasnije oružje je humaniji odnos prema grupacijama iz kojih se teroristi regrutuju, smatra profesor antropologije iz Njujorka Talal Asad.

Izvor: B92

Subota, 19.04.2008.

19:09

Default images

Profesor njujorškog Univerziteta Talal Asad bavio se fenomenom bombaša samoubica u brojnim publikacijama. Iako postoje različiti koreni terorizma, teroristi su najčešće pripadnici grupacija koje su progonjene i pod represijom.

"Teroristi samoubice uvek su mladi ljudi koji ma gde živeli imaju zajedničke osobine - puni su entuzijazma i hrabrosti. Mislim da se nikada nije desilo da je bombaš samoubica stara osoba. Obično je reč o ranjivim osobama koje misle da jedino žrtvovanjem mogu da doprinesu borbi određene grupe čije interese zastupaju", kaže profesor Asad za B92.

Asad kaže i da su napravljene brojne studije o vezi islama i modernog terorizma.

"Religija ponekad igra značajnu ulogu u radu terorističkih grupa, ali to nije pravilo. Terorizam danas predstavlja izlaz u slučajevima kada onaj ko vrši represiju raspolaže velikom silom. Samoubilačke akcije tada postaju jedino efikasno oružje protiv neprijatelja", kaže Talal Asad.

Ono što se zaboravlja, podseća profesor njujorškog univerziteta, jeste da su prvi teroristi samoubice bili iz Šri Lanke i Indije, a ne sa Bliskog Istoka, što znači da ta pojava nije u početku bila povezana sa islamom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: