U zajedničkoj akciji Vojnobezbednosne agencije (VBA), Vojne policije i MUP-a uhapšeno je 12 osoba, osumnjičenih za krađu goriva i maziva iz vojnog skladišta „Umac“ u Prokuplju. Kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, u akciji je privedeno deset pripadnika Vojske Srbije iz skladišta „Umac“ i dva civila iz Prokuplja.


Privedeni su, kako navode iz Ministarstva odbrane, zastavnik Zoran Đondović i stariji vodnik Dalibor Marić, koji su osumnjičeni da su, koristeći službeni položaj rukovaoca, otuđili veću količinu goriva iz skladišta. Oni su sa civilima Milanom Radoševićem i njegovim sinom Miljanom, iz Prokuplja, kao podstrekačima, i uz pomoć osumnjičenih pripadnika čuvarske službe – Srđana Arsića, Gorana Cenića, Dejana Vučetića, Dragana Stojanovića, Nebojše Veljovića, Slaviše Marinkovića, Dejana Milenkovića i Ljubiše Stanisavljevića, organizovali krađu goriva u skladištu u dužem vremenskom periodu.

Prve procene, tvrdi izvor Danasa, pokazuju da je nastala šteta od oko 600.000 evra, ali će se daljom istragom utvrditi tačan iznos. Prema sagovorniku našeg lista, protiv osumnjičenih biće pokrenuta i finansijska istraga za oduzimanje imovine za koju se utvrdi da je stečena kriminalom.

Kako se nezvanično saznaje, pri saslušanju u policiji civili za koje je utvrđeno da su kupovali ukradeno gorivo, priznali su od koga i kada su kupovali to gorivo. Naš izvor tvrdi da je prilikom pretresa stanova uhapšenih i civila koji su kupovali gorivo pronađen veliki deo ukradenog goriva. Prilikom pretresa, kako se saznaje, kod jednog vojnika pronađeno i oko 200.000 dinara. Takođe, pojedini osumnjičeni su privedeni dok su bili na poslu, dok su ostali uhapšeni kod kuće. Niko nije pružao otpor policiji pri hapšenju. Predmet dalje istrage je utvrđivanje tačne količine ukradenog goriva.

Kako se nezvanično saznaje, akcija VBA je počela nakon akcidenta u tom skladištu 11. februara ove godine. Tada je procenjeno da nedostaje određena količina goriva i da tolika količina goriva, koja je nedostajala, nije mogla da iscuri u akcidentu. To je bila prva indicija da se nešto dešava u tom vojnom skladištu i da treba pozornije pratiti aktivnosti zaposlenih.

Nakon što je obavešteno tužilaštvo o tom slučaju i sud dao odobrenje da se primene posebne mere – snimanja i prisluškivanja, pripadnici VBA su od februara do sredine decembra uspeli da dokumentuju i snime ceo lanac krađe goriva i otkriju celu mrežu distribucije goriva od skladišta do krajnjih kupaca. Kako se saznaje, uspešno je dokumentovano oko 90 odsto transakcija goriva – od dogovora, krađe, pa do prodaje krajnjim kupcima.

Prema nezvaničnim informacijama, način „rada“ bio je da su se najpre uhapšeni podoficiri i civili dogovarali kolike količine goriva će biti predmet „razmene“, a zatim bi uhapšeni civili došli kombijem, u dogovorenim danima i vremenu, odnosno kada su stražarili njihovi saradnici. Nakon toga su ulazili u skladište i preuzimali dogovorenu količinu goriva. Kako se saznaje, osim goriva predmet krađe je bilo i mazivo. Takođe, u dogovoreno vreme, saučesnici su „nadgledali“ prilaze i puteve ka skladištu i javljali da li je „čisto“ ili ne.

Kako se saznaje, nakon akcidenta februara ove godine članovi uhapšene grupe prvih mesec-dva nisu nastavili sa krađom, bojeći se da ne budu otkriveni, ali kako je vreme prolazilo tako su se i oni opustili i od juna ove godine ponovo počeli sve učestalije da kradu sve veće količine goriva.

U saopštenju Ministarstva odbrane navodi se da je reč o delu šire akcije koju to ministarstvo u poslednje vreme sprovodi na presecanju kriminalne delatnosti u VS i Ministarstvu, kojom se nanosi velika materijalna šteta budžetu Srbije. U akciji su učestvovali i Tužilaštvo za organizovani kriminal u Beogradu i Više tužilaštvo u Prokuplju.

Šutanovac nagradio pripadnike VBA

Zbog uspešne realizacije višemesečne akcije suzbijanja kriminala u Vojsci Srbije, ministar odbrane Dragan Šutanovac nagradio je pripadnike Vojnobezbednosne agencije koji su u njoj učestvovali.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari