Četvrtak, 22.12.2011.

10:39

Janković možda neće biti premijer

Izbor Gregora Viranta iz stranke Lista za Viranta za predsednika slovenačkog parlamenta najavio je nove komplikacije na političkoj sceni Slovenije.

Izvor: Beta

Default images

Politički nesporazum predsednika Pozitivne Slovenije Zorana Jankovića i predsednika Socijalnih demokrata Boruta Pahora, koji je na čelo parlamenta doveo Viranta, prema nekim ocenama, Jankovića je od "najverovatnijeg" mandatara vlade pretvorio u "jednog od mogućih kandidata" za premijera, piše dnevnik "Delo" u prvoj analizi.

Kako piše ljubljanski list, "iskustva govore da koalicija koja postavi predsednika Državnog zbora (parlamenta), obično postavi i predsednika vlade", misleći pri tom na u parlamentu juče stvorenu ad hok koaliciju, koja je kandidovala Viranta nakon odustajanja Pahora.

"Upravo nespremnost na saradnju ključna je slabost Jankovićeve koalicije", prenosi list i dodaje da je tu "najpre Pahor, koji sve od izbora ne krije prezir prema Jankoviću...", a zatim i Janković, koji je "zaboravio da prvo mora da bude izabran za predsednika vlade, a onda da se tako ponaša".

Nakon izbora predsednika parlamenta, u narednih sedam dana moraju da se formiraju poslaničke grupe i ako se u tome požuri, predsednik države Danilo Tirk bi u utorak mogao da počne konsultacije s predsednicima poslaničkih grupa.

Prema tvrdnjama iz kabineta predsednika, on bi već istog dana mogao da predloži mandatara vlade.

Krajnji rok za predlaganje mandatara ističe 30 dana od jučerašnje konstitutivne sednice parlamenta, koji nakon toga ima na raspolaganju sedam dana da se o predlogu izjasni.

Novi predsednik vlade mora predložiti ministre najkasnije u roku od 15 dana od svog izbora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: