Dačićevo upozorenje o mogućim terorističkim napadima

19. 12. 2011. u 13:30

Ministar unutrašnjih poslova je rekao da će policija, usled upozorenja od američkih partnera, tokom praznika povećati mere bezbednosti objekata koji bi mogli biti meta napada

PREMA preporukama američkih partnera, tokom novogodišnjih praznika biće povišen nivo bezbednosti i u Srbiji, posebno objekata za koje postoji procena da mogu biti meta terorista - rekao je u ponedeljak ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić.

On je naglasio da „postoji latentna opasnost od terorizma, uprkos tome što je prostor Srbije uglavnom služio za regrutovanje terorista“, pošto se u poslednje vreme situacija donekle izmenila.

Prema njegovim rečima, ima podataka koji ukazuju na mogućnost akcija i na području Srbije, i zato je neophodno da se tom pitanju obrati veća pažnja.

- Do sada su meta napada terorista uglavnom bile Sjedinjene Američke Države, ali nije isključena mogućnost da mete mogu biti i na našem tlu - naglasio je Dačić govoreći o opasnosti od vehabizma.

On je rekaoo da su regrutni centri tog radikalnog islamističkog pokreta najviše koncentrisani na Kosovu, u Albaniji i Austriji.

Dačić je dodao da Kosovo i Metohija nije teritorija na kojoj je moguća dobra bezbednosna kontrola, pre svega zbog odsustva srpskih organa bezbednosti, pa bi u skladu sa tim trebalo da postoji razmena informacija o vehabistima s međunarodnim organizacijama.

- Razgovarao sam o tom pitanju sa predstavnicima FBI, kao i sa zvaničnicima Bosne i Hercegovine, u cilju zajedničke borbe, razmene iskustava i sprečavanja mogućih terorističkih akcija - rekao je Dačić.

STRAGA ZA KOSOVO

Dačić je potvrdio da policija na zahtev tužilaštva ispituje da li je bilo zloupotrebe položaja prilikom distribucije sredstava iz budžeta Srbije za projekte na Kosovu i Metohiji. On je naveo da je, između ostalog, razgovor obavljen i sa bivšim potpredsednikom Vlade Srbije i šefom Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju Nebojšom Čovićem.
- Po zahtevu tužioca sprovode se razgovori. Čović je dao izjavu ali u svojstvu građanina. Ne znam kakve će mere dalje da se preduzimaju, ostaje da se sagleda koje je delo u pitanju - rekao je Dačić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Zoran

19.12.2011. 17:07

Posle izjava o toku pregovora oko dobijanja kandidature, i dbijanja postavljenih uslova, i ja sam se uplašio da nas teroristi mogu staviti na nišan. Ne lezi vraže, dodjoše i zvanična upozorenja.

DRZIVAGO

20.12.2011. 09:45

Eto i kod nas teroristi. Nemaju gde pa ce bas u Srbiju. Amerika im vise nije interesantna, ni Nemacka, ni Francuska pa ni Engleska. Oprostili Arapi svima njima sto su ih tukli. Ima i vecih izdajnika. Brdo brdo, Kale Kale...