Borka Pavićević: Žarko - glumac od misije

M. MIRKOVIĆ

18. 12. 2011. u 20:55

Dramaturg Borka Pavićević o autobiografskoj knjizi glumca Žarka Lauševića ”Godina prođe, dan nikad”: Žarko je čovek koji je raspravio sam sa sobom

ONO što je Žarko napisao - to je život sam, a u odnosu na to postoji ono kako danas mnogi žive, a svodi se na preživljavanje. Pa vi vidite koga ćete da poštujete: one koji žive i tragični su, ili one koji preživljavaju i farsični su - kaže Borka Pavićević, dramaturg, svodeći utiske posle čitanja knjige “Godina prođe, dan nikad” koju su objavile “Novosti”, a koja će uskoro doživeti i treće izdanje i tiraž od neverovatnih 200.000 primeraka.

- Priznajem, pomalo sam se plašila da je pročitam, a zatekla sam knjigu, glupo je reći čistu kao suza, ali do kraja bespoštednu po autora. Žarko me je uvek podsećao na Žilijena Sorela iz romana “Crveno i crno”, dugo sam želela da radim ekranizaciju Stendala u kojoj bi on tumačio Sorela... To ostaje moja ponuda - navodi Borka i dodaje: - Žarkova knjiga je veoma važna zbog jedne stvari: ona asketski govori o činjenicama, i ne zaslužuje sentimentalne i patetične interpretacije.

Pitanje je koliko čovek ozbiljno doživljava sebe i vreme u kome živi, ističe Borka, prijateljica i saradnica Lauševićeva koja je izbliza svedočila događajima koji su pokrenuli lavinu i doveli do tragedije koja će preokrenuti sudbinu velikog glumca. A kao najznačajniji od tih događaja, svakako, valja označiti prvo i jedino izvođenje predstave “Sveti Sava” u JDP. Nastala po tekstu Siniše Kovačevića, u koprodukciji JDP i pozorišta iz Zenice, predstava je 1990. godine gostovala u Beogradu, a Žarko je kao tumač lika Rastka Nemanjića optužen “za blaćenje srpskih svetinja” i označen kao jedan od onih koji su “u perverzijama i grehu”.

LOGORI LAUŠEVIĆ se u knjizi seća tog kobnog izvođenja predstave “Sveti Sava” krajem maja 1990. godine u JDP, te kako uspaljene “borce za čistotu srpstva” nije smirilo ni obraćanje Berčeka i Cvejića, koji su izlazili na scenu i podsećali na neka druga vremena kada su predstave zabranjivane.
- Primećujem kako mom ocu, dijabetičaru, blede usta. “Nemoj sada da kolabira”, grozničavo poželeh. I dalje odbijam da se povučem sa scene... Gore na balkonu Milena Dravić ima žestok monolog pred jednim od demonstranata koji se samo glupo osmehuje u stranu nemajući nikakav odgovor na njenu odbranu teatra. Borka Pavićević dovikuje da će “oni biti odgovorni za konc-logore”...

- Žarko Laušević je glumac od misije i čovek od misije, a sve to što se zbivalo od prekida “Svetog Save”, sav njegov život, jeste politička stvar

- smatra Borka. - To što se desilo na gostovanju predstave “Sveti Sava”, a o čemu piše Žarko, zapravo jeste očitovanje budućnosti koju mi živimo već dvadeset godina; to veče se reprizira, za sve one koji nisu odmah shvatili taj apsolutno upozoravajući prizor. Te večeri se dogodilo mnogo više od onoga što smo mi u stanju da shvatimo, a čije posledice do danas živimo.

O tome se mora govoriti, jer svi smo mi svedoci tih zbivanja, sve to pripada onome što se zove zajednica sećanja ili politika sećanja - uverena je Borka Pavićević.

- To je deo kolektivne istorije koja mora biti ispričana, a Žarko Laušević je sve to ispričao u svojoj knjizi i to taksativno, sa krajnjom strogošću, ispoljivši nešto što je imao u životu - pravo Artoovo načelo, koje podrazumeva da surovost prema drugima podrazumeva surovost prema samome sebi, i ja to beskrajno poštujem. Malo je ljudi koji su strogi najpre prema sebi, pa tek onda prema drugima, a Žarko je čovek koji je raspravio sam sa sobom. Ne bih rekla da je ova knjiga patnja - ona je katarza. Osećam ogromno poštovanje prema Lauševiću i njegovoj tragičnoj sudbini koja je označila jedno vreme profanosti.

Žarko je posle tog “Svetog Save” bio razapet na krst, i tako je sve počelo, naglašava Borka, koja dobro pamti taj period mraka i bezumlja u teatru “na Krstu”, kada je kao umetnički direktor BDP izbliza “videla” pretnje i progone kojima su bili izloženi “njeni” glumci.

- Bilo je to vreme kada je javljano da je u salu BDP zbog Žarka postavljena bomba u gledalištu, a mi smo otkazivali predstave... - seća se ona. - U mojoj kancelariji je stajala cela Žarkova rekvizita iz “Mačke” i “Menažerije”, jer su mu odšrafljivali stolice, skraćivali štap... Bilo je to doba progona Radeta Šerbedžije koji je tada takođe igrao u BDP, pretnji upućivanih ženi Harisa Burine s pištoljem u ustima... Išla sam tim povodom u MUP kod pukovnika Anđelkovića da podnesem zahtev za nošenje oružja zbog pretnji upućenih glumcima druge nacionalnosti u BDP, koji su bili izloženi teroru pisama, dostava, otkazivanja.

O svemu tome bilo bi vrlo teško i nepošteno suditi van konteksta tih mračnih vremena, ističe Borka Pavićević.

- I taj pucanj, taj trenutak bezumlja, ono što se dogodilo pre i ono što se dogodilo posle - u stvari postavljaju pitanje jednoj sredini koje su njene i empatijske i političke sposobnosti; to je ono što se u Crnoj Gori zove “uzeo nam je meru”... A njegova mera je bila velika - navodi Borka govoreći o tragičnoj i upozoravajućoj sudbini ovog “čoveka od misije”. - A pitanje je uvek jedno, ono sa kraja filma “Mefisto”, u kome glumac izlazi na stadion na kome svi urlaju: “Hajl Hitler!”, a on kaže: “Šta je ovo? Pa ja sam samo hteo da glumim!”

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (15)

slobodan

19.12.2011. 00:46

Kakva je razlika izmedju Lausevica i Nikole Bulatovica ? Nikakva !Kada su dosli u Srbiju oni su dosli sa vaspitanjem/nevaspitanjem da to sto su uradili tako i treba. Tamo odakle oni dolaze to je " casno i normalno".E sada to sto je Lausevic vec mesecima udarna" kulturna" vest u Srbiji to je vec druga prica.

Iva

19.12.2011. 11:33

@slobodan - Sram vas bilo. Vi da pricate i generalizujete da "tamo" odakle Lausevic dolazi je sve nevaspitanje...okrenite se malo oko sebe i pogledajte zemlju u kojoj zivite-i prestanite da vredjate sigurno 1/4 gradjana ove zemlje(ako ne i vise) koji su Crnogorskog porekla. Lausu svaka cast na knjizi, on sam zna kako zivi sa onim sto je uradio.

Miroslav

19.12.2011. 01:55

Žarku puno poštovanje, ali zanimljivo mi je kako u ovom slučaju veliča ubicu a sa druge strane osuđuje naše generale...

Velko

19.12.2011. 04:06

Ma sta tu sad Borka nesto ima da se javlja kad se zna da je Zarko ikona iz onog antibirokratskog vremena kome je on dao pun doprinos. Pucalo se bre, i srbovalo kao nikad...

Cecilia

19.12.2011. 05:40

When are you going to stop exploiting this story? Have you forgotten there are victims? I have never witnessed a more tasteless promotional campaign. I am hard put to believe Mr. Lausevic approves of what you are doing unless this is just a mercenary attempt to exploit financially the tragedy which befell him as well as those murdered by the trigger he pulled. The media circus you have created demeans Mr. Lausevic's oeuvre and writing talent. You are rehabilitating your own reputation not his

ana

19.12.2011. 07:35

Nadam se da se Zarkova misija nastavlja.Zar da dopustimo da pobede buba svabe i lesinari?

drava

19.12.2011. 08:57

Pozdravi za Zarka.Drago mi je da si se oglasio u javnosti,i to na ovako maestralan nacin.Srbija te ceka sta god da radis to je savrseno.Moze drugi deo.A navise bi volela da dodjes i nastavis.Da nam pomognes da pobedimo negativce kojih se nakupilo....

Cetinjsko dijete

19.12.2011. 12:00

Žarko je najveći glumac svih vremena Cetinja i Nezavisne Crne Gore!!!! Živio nam Crnogorčino!!! Doći će vrijeme da i ti i Mili budete obnovitelji Liberalnog saveza Crne Gore, isto kao i što ste učestvovali u njegovom osnivanju!!! Crna Gora je ugrožena od Velikosrba u CG!!!Živio si u dva najcrnogorskija grada - Cetinju i Beogradu i povezao si ih neraskidivom niti.. Džaba Srbima ova lajanja za Nezavisnu!!! E Viva Montenegro!!!

Aleksa

05.04.2012. 23:11

@Cetinjsko dijete - Najupecatljivije su mi Zarkove reci kad je prekinuta predstava:"Niste vi veci Srbi od mene!"

Radoje

19.12.2011. 14:25

Verujem da je knjiga dobra i da je potraznja tolika.Ali se nacuditi ne mogu,ko izbroja one 16. izdanja Vesni Dedic i zasto.Citao sam knjigu i pozelio da ju poklonim onome kome zeleh da nudim.

Liberal sam,tim se dicim

19.12.2011. 14:28

O,dje Borka uplete prste,tu se i usta medom omrse. Sta li je namirisala?