Zabranjeni gradovi JNA

M. LOPUŠINA

18. 12. 2011. u 20:46

Šta je sa skloništima koje je svojevremeno gradila Jugoslovenska narodna armija za potrebe odbrane? U vreme SFRJ izgrađeno je 26 podzemnih baza za komandna mesta

Letos je u podzemnom atomskom skloništu JNA sa šifrovanim imenom D-O kod Konjica održano Međunarodno bijenale savremene umetnosti. U ovom zdanju Josip Broz je svojevremeno imao dve galerije, pa je bilo i „prirodno“ da se baš ovde smesti izložba slika.

- Sasvim je logično da sve tajne komandne objekte maršala Tita, decenijama zatvorene za javnost, treba pretvoriti u muzeje - kaže Svetozar Radišić, general u penziji.

Po naređenju vrhovnog komandanta maršala Tita podzemni objekti JNA građeni su u BiH (šest), Hrvatskoj (pet), Sloveniji (tri), Srbiji (sedam), Crnoj Gori (tri) i u Makedoniji (dva). Izgradnja 26 objekata, prema vojnim podacima, koštala je 80 milijardi dolara.

Podzemni kompleks u Konjicu je najveći i najskuplji, vredeo je 8,5 milijardi dolara. Izgrađen je u unutrašnjosti planine Prenj, na površini od 6.500 kvadratnih metara. Imao je tri dela - na površini Titove vikendice, u zemlji fabriku municije i atomski bunker, koji je smešten na dubini od 280 metara. Bunker je sagrađen sa namerom da u slučaju nuklearnog rata funkcioniše kao centar vojnih operacija, sklonište za Štab vrhovne komande, maršala Tita i njegovu porodicu. Izgradnja je trajala od 1953. do 1979. godine.

Unutrašnjost podzemlja u Konjicu opisala je umetnički fotograf Goranka Matić, koja ga je posetila:

- Sve liči na muzej stare, prevaziđene tehnike, koja je u svoje vreme bila tehnološki hit. Tu su različiti teleprinteri, faksovi, ventilatori, zajedno sa jogi ležajevima i starim crvenim i narandžastim telefonima. Sačuvane su Titove sobe i kabinet Generalštaba - otkriva Goranka Matić.

Komandni „bunkeri“ u Han Pijesku i Bugojnu trenutno propadaju, kao i jedan od najvećih, blizu Goražda. Reč je o 15.000 kvadrata pod zemljom, završenih 1963. godine. Posle raspada Jugoslavije niko se za tu građevinu nije interesovao.

Mirne uvale i plaže ostrva Vis skrivaju pogled na ogromni podzemni bunker maršala Tita. Čitavo ostrvo je izbušeno mrežama podzemnih prolaza i prostorija.

- Vis je bio pripreman da bude jedno od najvažnijih komandnih mesta. Zato je građanima i turistima bilo zabranjeno da dolaze na ostrvo sve do 1992. godine - kaže general Svetozar Radišić.

Glavni tunel dugačak je 500 metara. U njemu je bila komanda, ali i skladište raketa.

KARAŠ AKTIVAN

Od svih podzemnih gradova maršala Tita danas samo Karaš služi kao komandno mesto. Javnost je ovaj objekat u beogradskom Topčideru čula posle stradanja gardista Dragana Jakovljevića i Dražena Milovanovića.

U Karaš su vodili liftovi iz rezidencije predsednika Tita, pravo u tunele sa više tajnih izlaza. Proteže se između Drajzerove i Užičke ulice i ima oznaku objekta za specijalne namene. Može da primi 70 ljudi. Pod zemljom mogu da žive preko mesec dana. Stanarima su na raspolaganju spavaće i radne sobe, ambulanta, kuhinja...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (6)

Stevica

19.12.2011. 10:21

SFRJ je, za razliku od danas, bila organizovana država, koja je brinula o svojim interesima. Ako su podzemni objekti prevaziđeni, zašto ih onda ne otvore i druge zemlje, poput npr. SAD ili Rusije? A Vis nije bio zatvoren za građane SFRJ, već samo za strance.

zoran

21.06.2013. 12:58

Objekti sami po sebi su i dalje u odlichnom stanju. Samo treba ubaciti novu tehnologiju u njih i sve je na svom mestu. Sve vojske u svetu imaju takve objekte. Nema potrebe za njihovim rushenjem. Zameniti instalaciju i teraj dalje.

Boki

13.12.2015. 05:16

A sto je ovo Titov bunker, odnosno Titovi bunkeri. U objektu D-0 na uscu reke Ljute u Neretvu Tito nikada nije bio. Nisam znao da je Tile cak imao ovde i svoje vikendice...Zivelo se u vreme u koje smo rodjeni i odrasli, svi ozbiljni su to imali, svi neozbiljni su to rasturili a oni drugi imaju i danas i ne masu time svuda okolo.E sad, to sto smo mi mali pa moramo da igramo onako kako se svira, to je druga prica.Pozdrav za ekipu sa D-0 do D-4.