"Čuvajte Makedoniju, volite Srbiju"

Predsednik Boris Tadić, u susretu sa srpskom zajednicom iz Kučevišta u Makedoniji, poručio je da treba da čuvaju Makedoniju, a vole Srbiju.

Izvor: B92

Subota, 17.12.2011.

16:18

Default images

Tadić je poželeo sledeće Srbima u Makedoniji: "Sreću, radost, zdravlje da vas uvek prate, da vas vole kod kuće, da vas mi iz Srbije volimo i da vas čuvaju moji makedonski prijatelji."

On je podsetio da srpski narod na ovim prostorima postoji vekovima i da je za njega od vitalnog značaja da se očuva identitet srpskog naroda u Makedoniji, ali i u drugim delovima bivše Jugoslavije i sveta.

Da bi se to desilo, važno je da čuvamo druge narode u Srbiji, da čuvamo jedni druge, kulturu, identitet, pravo na jezik i svoje ime i prezime", rekao je Tadić, pozvavši đake da u kamere glasno, zajedno sa njim, izgovore svoja imena i prezimena.

"To bih voleo da čuju i građani Srbije", zaključio je Tadić.

Tadić je položio na brdu Zebrnjak, u blizini Kumanova, venac na spomenik koji je podignut u čast poginulih srpskih vojnika u Kumanovskoj bici 1912.

Na vencu koji je Tadić položio pisalo je: Slavom ovenčanim precima, predsednik Republike Srbije Boris Tadić.

Predsednik Srbije je zatim ušao u kosturnicu u sastavu spomenika, gde je u knjigu utisaka upisao: Večna slava hrabrim junacima Kumanovske bitke.

Kumanovskom bitkom okončan je Prvi balkanski rat. Spomenik je ugrožen eksploatacijom kamena u obližnjem rudniku, a zamenik makedonskog ministra kulture Dragan Nedeljković danas je upoznao Tadića s planovima za njegovu obnovu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: