Protest vlasnika opasnih pasa

Oko 150 vlasnika pasa okupilo se, zajedno sa svojim ljubimcima, na protestu protiv najavljenog uvođenja godišnje takse od 30.000 dinara za držanje opasnih rasa.

Izvor: B92

Subota, 17.12.2011.

13:37

Default images

Predstavnik grupe građana Aleksandar Sekulić rekao je novinarima da je policija dozvolila taj skup, ali ne i planiranu protestnu povorku do Ulice kraljice Marije i Gradskog sekretarijata za komunalno-stambene poslove.

Grupa građana je peticiju predala u Skupštini grada Beograda posle jednočasovnog protesta, na koji su građani poveli i svoje ljubimce, a upućena je gradonačelniku Beograda Draganu Đilasu.

"Peticiju je na skupu potpisalo više do 1.500 gradjana, a putem Interneta oko 2.500. Postoji i grupa na Fejsbuku koja ima podršku više od 3.500 korisnika te društvene mreže", rekao je Sekulić.

U peticiji se navodi da treba istrajati na već donetim propisima, podsticati, a ne kažnjavati odgovorne vlasnike.

"Reč je o sofisticiranoj rasi, veoma naklonjenoj čoveku sa visokim pragom tolerancije", ističe se u peticiji vlasnika pasa i dodaje da ti psi mogu biti oružje samo u rukama neodgovornih vlasnika.

"Zalažemo se protiv diskriminacije i globalizacije cele rase, jer smatramo da ne može rasa biti opasna, nego samo pojedinac, odnosno vlasnik koji svog psa uči da bude opasan po druge ljude i životinje", rekao je Sekulić.
(Foto: Tanjug)
On je kritikovao predlog uredbe o uvođenju takse, jer je taj propis nastao bez konsultacija sa odgajivačima, kinološkim sudijama i kinološkim savezom Srbije.

Prema njegovim rečima uvođenje visoke takse za držanje određenih rasa pasa dovešće do toga da mnogi vlasnici puste svoje ljubimce na ulicu, jer neće moći da plate taj namet.

"Već postoji zakon na republičkom nivou po kojem bi trebalo da se plaća taksa od 1.000 dinara godišnje, a to još nije počelo da se sprovodi", rekao je Sekulić.

U zahtevu koji je grupa vlasnika pasa danas predala gradskim vlastima, zatražena je evidencija o ujedima pasa na teritoriji Beograda za ovu i prošlu godinu, kao i da se problem reši na stručan i analitičan način, a ne u atmosferi panike.
(Foto: Tanjug)
Učesnici protesta u zahtevu su zatražili uvođenje provere sposobnosti držanja pasa za sve vlasnike, kao i testove za ljubimce.

Sekretarijat za stambeno-komunalne poslove predložio je usvajanje uredbe kojom se vlasnicima rase pitbul, staford terijer, bul i mini bul propisuje plaćanje godišnje takse od 30.000 dinara, kao i da te pse šetaju samo punoletne osobe isključivo na povocu i sa zaštitnom korpom.

Taj predlog trebalo bi da bude razmatran na prvoj sledećoj sednici Skupštine grada, a po usvajanju predloženih dopuna Odluke o držanju domaćih životinja i kućnih ljubimaca, vlasnici će morati da nose i posebne potvrde, takozvane pasoše za pse.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

99 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: