Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je juče da zvanični Beograd za dobijanje kandidature za članstvo u EU pre marta mora da ubedi sunarodnike na Kosovu da ne otvaraju vatru na pripadnike Kfora i da stave pod kontrolu ekstremiste.

Tadić je novinarima na gradilištu mosta na obilaznici kod Beograda rekao da „ništa ne znači ako neko uradi nešto na mostu, a drugi ruši temelje i stavlja eksploziv“.

– Ja nemam operativni sistem: vojsku, policiju na KiM, državne institucije kojima mogu da branim naše stanovništvo i vršim uticaj na ekstremiste među Srbima koji jednim svojim aktom, kao što je bio napad na pripadnike Kfora, mogu da poruše sve što smo uradili prethodnih godina. Uzalud sve pozitivne ocene i mišljenje nekih zemalja da Srbija ne samo da treba da dobije kandidaturu, nego treba da dobije i datum za pregovore. Još uvek ima onih koji bi ratovali, koji bi želeli da zaustave Srbiju u svakom naporu u procesu evropskih integracija, koje podižu šansu da se otvore nova radna mesta – poručio je Tadić.

Šef države objasnio je i Srbija nije dobila status kandidata 9. decembra isključivo zbog toga što nije želela da se odrekne Rezolucije 1244 SB UN, kao i joj je sužen manevarski prostor u evropskim integracijama zbog pitanja Kosova. On je naveo da će Beograd nastaviti razgovore sa evropskim partnerima, ali da je Rezolucija 1244 „politički stub“, koji može da bude rešenje za budućnost i zaštitu kulturno-istorijskih spomenika na Kosovu. Tadić je ponovio da Srbija nikada neće priznati nezavisnost Kosova.

Istovremeno Goran Bogdanović, ministar za KiM, juče je izjavio da „niko nema pravo da kritikuje Srbe sa severa Pokrajine koji su čvrsto rešeni da mirnim putem brane svoje interese, iako su svesni da se barikadama ne rešavaju problemi“.

– Tu vrstu protesta građani su izabrali kako bi Prištini i međunarodnoj zajednici pokazali da ne žele na silu da se integrišu u takozvanu državu Kosovo i niko nema pravo da ih kritikuje zbog te težnje, koja je sasvim legitimna – naglasio je Bogdanović i odbacio tvrdnje dela međunarodne javnosti da proteste Srba na severu KiM organizuju vode kriminalci.

– Ta priča se svesno preuveličava i predstavlja pokušaj određenih lobija iz Prištine i međunarodne zajednice da ljude koji mirno protestuju, prikažu kao kriminalce, koji ne dozvoljavaju da se život na severu normalizuje – rekao je Bogdanović u intervjuu Međunarodnom radiju Srbija.

On nije porekao da na severu KiM postoje određene kriminalne grupe, ali tvrdi da je neprihvatljivo da se njih svrstavaju građani, koji mirno protestuju na barikadama. Bogdanović se založio za uklanjanje barikada, zato što smatra da posle dogovora Beograda i Prištine više nema razloga za njihovo postojanje.

Sporazum SAD i Prištine o kulturnom nasleđu

Vašington – Američki državni sekretar Hilari Klinton i predsednica Kosova Atifete Jahjaga potpisale su sporazum o zaštiti kulturne svojine i nasleđa, saopštio je Stejt department. Hilari Klinton je navela da su SAD predane zaštiti svih kulturnih spomenika Kosova i, kao primer jednog od najlepših kulturnih blaga, navela srpski manastir Gračanicu. Jahjaga je naglasila da „Kosovo ima bogato kulturno nasleđe, izraženo u arhitekturi i verskim objektima različitih religija, što je svedočanstvo da se vekovima tu živelo zajedno“. Takođe je ocenila i da je ovaj sporazum sa SAD „još jedno svedočanstvo rešenosti Kosova da prigrli kulturnu toleranciju i multikulturalizam, bez obzira na etničku ili versku pripadnost“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari