• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vlada skrojila budžet - manjak 140 milijardi

Vlada Srbije usvojila je na današnjoj sednici predlog budžeta za 2012. godinu, koji predviđa deficit od 140 milijardi dinara.

Državni sekretar u Ministarstvu finansija Dušan Nikezić precizirao je da rashodi države iznose 890 milijardi dinara, a prihodi 740 milijardi.

"Ovaj budžet je realan, racionalan, štedljiv i drži se aktikrizne politike", rekao je Nikezić na konferenciji za novinare posle sednice Vlade Srbije.

Deficit konsolidovanog (ukupnog) budžeta države, koji uključuje republički budžet i budžete lokalnih samouprava, biće 152 milijarde dinara, što je 4,25 odsto procenjenog bruto domaćeg proizvoda za sledeću godinu.

Predlog zakona o budžetu trenutno je u pravno tehničkoj proceduri i očekuje se da će sutra biti upućen u skupštinu Srbije, izjavio je danas državni sekretar u ministarstvu finansija Dušan Nikezić.

Nikezić je na konferenciji za novinare posle sednice vlade rekao da veruje da će poslanici imati dovoljno vremena da razmotre rešenja iz Predloga zakona o budžetu, daju na njih sugestije i da ga usvoje do kraja godine.

Deficit republičkog budžeta, kako je objasnio, biće finansiran kao i u 2011. godini, odnosno zaduživanjem na finansijskom tržištu prodajom državnih zapisa.

Na pitanje da li je u planu prodaja evroobveznica, Nikezić je rekao da to nije predviđeno, ali da ne isključuje ni takvu mogućnost.

Budžet za iduću godinu je projektovan na osnovu predviđanja da će rast BDP-a biti 1,5 odsto, ali je, u slučaju da taj rast bude manji, u dogovoru sa Međunarodnim monetarnim fondom moguće povećanje budžetskog deficita do maksimalno 4,5 odsto.

U budžet su uključena planirana izdvajanja za povećanje plata u javnom sektoru i penzija od četiri odsto u aprilu i 0,9 odsto u oktobru.

Subvencije za privredu, kako je rekao Nikezić, u 2012. godini će biti nominalno veće za 7,6 milijardi dinara u odnosu na 2011. godinu.

Vlada je planirala dalje smanjenje deficita tekućih plaćanja za pet do deset odsto, pre svega zahvaljujući povećanju izvoza Fijatovih automobila i prehrambenih proizvoda.

Planirano je osnivanje razvojne banke, ali za osnivački ulog u budžetu nisu previđena posebna izdvajanja jer će ta banka biti formirana spajanjem postojećih institucija koje se bave kreditiranjem privrede.

Od iduće godine akcize na benzin neće biti odmah prebacivane Putevima Srbije već će očekivanih 20 milijardi dinara po tom osnovu biti uplaćivano u republički bužet, a potom će polovina od tog iznosa biti prebačena na račun Puteva Srbije.

Vlada je danas usvojila i izmene Zakona o akcizama kojim se predviđa izmena načina obračuna akciza na duvanske proizvode, u skladu sa evropskim propisima.

(MONDO/agencije)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image