• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Usvojen predlog za promenu Statuta grada

Skupština grada Beograda usvojila je danas predlog za promenu statuta grada koji bi trebalo da poboljša funkcionisanje lokalne samouprave i uskladi taj dokument sa nedavno usvojenim zakonima.

Predsednik Skupštine grada Aleksandar Antić rekao je za skupštinskom govornicom da je neophodno što pre uskladiti statut grada, pre svega sa Zakonom o svojini, i da će danas biti formirana komisija koja će se time baviti.

Član gradskog veća Zoran Krstić je naveo da će ta komisija do kraja februara utvrditi nacrt statuta posle čega će biti poslat na javnu raspravu.

Antić je istakao da promena statuta treba da omogući funkcionisanje gradskih opština, a ne osnivanje novih opština.

"Ovaj saziv Skupštine grada nema ni teoretske mogućnosti da sprovede odluku o formiranju novih opština", naveo je Antić.

Promenu statuta grada inicirali su Ujedinjeni regioni Srbije, a njihova peticija, koju je potpisalo 128.000 građana, predlaže formiranje još sedam opština u Beogradu.

Odbornik URS-a Simo Vuković je istakao da niz problema ne može biti rešen ako se ne formiraju nove opštine i da međunarodni standardi ne predviđaju da u opštini živi po 200.000 građana.

Predsednik Odborničke grupe Demokratske stranke Srbije Andreja Mladenović je ocenio da nije važno da li će u Beogradu biti 17 ili 30 opština, jer su "opštine svakako razvlašćene".

"Nije građanima važno koliko će biti opština, važno je da se smanji preglomazna birokratija. Ova inicijativa je izmišljena da se obezbede fotelje i za sledeći saziv", rekao je Mladenović.

Govoreći o novom mostu kod Ade Ciganlije, Antić je, pre početka sednice, rekao da će most biti "otvoren na vreme i da će za njegovu izgradnju biti potrošeno planiranih 130 miliona evra".

Mladenović, međutim, tvrdi da je neophodno i do 430 miliona evra za taj most, kao i da se građani obmanjuju nepotrebnim odlukama o nazivu mosta, a kriju se informacije, naprimer, o izvođačima radova.

"DSS i Nova srbija nisu učestvoavli u radu komisije koja je odlučivala o nazivu mosta, jer to nije bitno. Pa nijedan most u Beogradu nema zvanično ime. S druge strane, krije se informacija o izvođaču radova", naveo je Mladenović.

Skupština grada Beograda počela je danas sednicu usvajanjem, po skraćenom postupku, predloga o razrešenju i imenovanju direktora u nekoliko preduzeća i ustanova čiji je osnivač grad.

Za vršioca dužnosti direktora JDP imenovana je glumica Tamara Vučković Manojlović, a zbog isteka mandata sa te funkcije razrešen je Branko Cvejić.

Za direktora malog pozorišta "Duško Radović" imenovan je glumac Damjan Kecović, a razrešena Anja Suša, dok je za direktora pozorišta "Pinokio" imenovan novinar i komunikolog Vojislav Savić.

Biljana Zdravković razrešena je funkcije direktora "Jugokoncerta" zbog isteka mandata, a na to mesto imenovan je Boško Stojković.

Na dnevnom redu današnje sednice je i usvajanje predloga o nazivu novog mosta kod Ade Ciganlije.

(agencije/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image