Koliku će cenu gasa plaćati potrošač prvenstveno zavisi od toga ko ga snabdeva „plavim energentom“. Naime, niže cene gasa koje sada iznose oko 38 dinara, plaćaju oni koji ga dobijaju direktno od Srbijagasa, dok ostali potrošači koje snabdevaju posrednici plaćaju od 39 do 43 dinara za kubik bez PDV-a. Vlada Srbije je Srbijagasu početkom prošlog meseca odobrila poskupljenje gasa za domaćinstva od 11 odsto, odnosno 15 odsto za privredu u koju spadaju i domaći distributeri. Shodno tome, cena gasa za domaćinstva koja snabdevaju posrednici koji ga kupuju od Srbijagasa, povećana je u proseku za 17 odsto.


U Agenciji za energetiku za Danas kažu da nema ničeg spornog, jer su distributeri koji preuzimaju gas od Srbijagasa u maloprodajnu cenu uračunali svoje troškove. Na bazi cene po kojoj nabavljaju gas od Srbijagasa, 33 distributera podnela su zahteve za povećanje cena gasa Agenciji za energetiku na proveru, da bi ih potom Vlada odobrila.

– Cena je opravdana i potpuno u skladu sa zakonskim rešenjima. S obzirom da svi ostali distributeri nabavljaju „plavi energent“ od Srbijagasa oni moraju da u cenu uračunaju i troškove nabavke koji su porasli za 15 odsto. Prema procenama koje smo napravili u strukturu cene gasa, 81 odsto otpada na njegovu nabavku a 19 odsto na sve ostale troškove. Zadatak Agencije za energetiku je da odredi maksimalnu gornju granicu do koje distributeri mogu da podižu svoje cene. Te kalkulacije dozvoljavaju samo objektivne troškove. Dakle, ne postoji mogućnost da distributeri podižu svoje maloprodajne cene koliko oni žele već onoliko koliko to predviđa metodologija koju mi donosimo. Jasno je da snabdevač koji kupuje gas ima veće troškove kao i da su troškovi veći kod snabdevača koji ima manji broj potrošača – objašnjava za Danas Gordan Tanić iz Agencije za energetiku.

On dodaje da su cene gasa danas kada ih kontroliše Agencija znatno ujednačenije nego što je to bio slučaj ranije. Tanić ističe da će AERS u skladu sa svojim nadležnostima, nastaviti da prati da li se dosledno primenjuju cene gasa koje su odobrene. U slučaju da građani smatraju da su oštećeni, odnosno da im distributeri naplaćuju veće cene nego što je propisano zakonski, nastavlja Tanić, treba da se obrate tržišnoj inspekciji. Iako AERS ima kontrolnu funkciju i određuje metodologiju po kojoj se donose cene, istovremeno nema i mogućnost sankcija nad onima koji se oglušuju o zakonska rešenja. Vojislav Vuletić, generalni sekretar Udruženja za gas Srbije kaže za Danas da ne postoji mogućnost da distributeri kroz marže ostvaruju ekstra profit iz prostog razloga što postoji propisana metodologija po kojoj oni mogu da obračunavaju svoje cene.

– Tačno se zna šta su realni troškovi, koliko koji distributer ima zaposlenih i koliku teritoriju pokriva. Takođe, smanjeni su i gubici koji su ranije nastajali u distributivnim mrežama. Sada su te distributivne mreže nove pa distributeri ne mogu da kažu da na njima beleže gubitke i uračunavaju ih u opravdane troškove – ističe Vuletić.

Podsećanja radi, Udruženje za zaštitu potrošača Prosperitet saopštilo je da su cene gasa sa domaćinstva u Vojvodini povećane i do 25 odsto, iako je odobreno poskupljenje od 10 procenata. To Udruženje je najavilo da će organizovati proteste građana po gradovima u Srbiji i neplaćanje računa za gas dok se ne razjasne sve činjenice oko poskupljenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari