Capital.ba

Crkveni sat odbrojava 13 sati

29.01.2009. / 6:20

LONDON,  Stari crkveni sat uznemirio je  stanovnike jednog sela u Safoku, na istoku Engleske, od kada je počeo da svakog dana i svake noći otkucava 13 puta, umjesto 12.
 Sat na crkvi Svih svetih u Sadberiju, koji je postavljen prije gotovo 130 godina, počeo je nedavno da odbrojava jedna sat više, što su žitelji sela shvatili kao veoma loš predznak.
 Ni vikar, ni časovničari ne mogu da dokuče zašto sat u podne i u ponoć otkucava 13 puta umjesto 12.
 Bilo kako bilo, stanovnici Sadberija, koje od ove zlokobne zvonjave hvata jeza, nadaju se da će njihov časovnik što prije biti popravljen.
 Kada ga je na crkvu 1880. godine postavio jedan londonski časovničar, sat je predstavljao značajno tehnološko dostignuće za selo. U to doba, malo je ko mogao sebi da priušti sat.
 Časovničari kažu da je teško reći šta je uzrok kvaru.
 “Postoje razni problemi, zato proveravamo rad javnih satova svake godine. Ovaj sat je odlično radio, za godinu dana je izgubio svega šest minuta. Ali, to je ipak stara mašina i zahteva puno pažnje i održavanja”, kazao je jedan lokalni sajdžija.

Share Tweet Preporuči

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!