Srbija

Utorak, 13.12.2011.

12:09

Šta je srpski odgovor na krizu?

Srpska privreda mora da se okrene pronalaženju novih izvoznih tržišta i privlačenju ulaganja kako bi se izborila s drugim talasom krize, ocenjuju privrednici.

Izvor: Beta

Default images

Osnivač i predsednik ITM grupe Toplica Spasojević kazao je da će preterano oslanjanje na evropske partnere i kupce usporiti rast srpske ekonomije i da Srbija mora da traži nova tržišta i partnere.

On je kazao i da Srbija nedovoljno koristi sopstvene potencijale i da bi morala da uđe u novi investicioni ciklus da bi ih iskoristila. "Mora se pokrenuti 'zeleni plan' ulaganja u poljoprivedu, aktivirati potencijale u energetici, a ono što je sačuvano od industrije da se revitalizuje", kazao je Spasojević.

Da bi se napravio zaokret, novi investicioni ciklus i ulaganje u obnavljanje poljoprivrede i industrije, potrebna je, istakao je Spasojević, mnogo veća dostupnost kapitalu i kamatne stopa u rangu onih u okruženju.

Prema njegovim rečima, 1,25 milijardi evra koji imaju domaće banke, stoji u zapisima Narodne banke Srbije (NBS) imobilisano iz privrednog sistema.

"Narodna banka i vlada moraju da suptilnim merama stimulišu i kažnjavaju banke u praćenju određene politike koja će im biti nametnuta", ocenio je Spasojević.

Kako je precizirao, stimulacija bi trebalo da bude smanjenje obavezne rezerve za finasiranje navedenih oblasti, a sve banke koje se ne ponašaju u skladu s propisima, trebalo bi da budu kažnjene.

Možda i ne nađemo rešenje

Predsednik Upravnog odbora kompanije Metalac Dragoljub Vukadinović izrazio je bojazan da Srbija neće moći da pronađe prava rešenja za probleme, jer je ekonomska kriza zadesila ceo svet, ističući da ni moćne zemlje kao što su Francuska, Nemačka i Velika Britanija ne mogu da nađu odgovor na krizu.

"Srbija je i inače bila u krizi. Ulazimo sa određenim nasleđem u 2012. godinu i očekujem dodatne turbulencije", kazao je Vukadinović.

On je istakao da bi u narednoj, za Srbiju izbornoj godini, trebalo da se reše problemi nelikvidnosti u privrednom sistemu i da se relaksiraju preduzeća kroz olakšano refinasiranje kredita.

"Reč je o privredi koja radi, odnosno o oko 50.000 preduzeća kojima je potrebno kratkoročne kredite zameniti dugoročnim", precizirao je Vukadinović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Velika prevara u Srbiji: Evo kako varaju

Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje obaveštava penzionere i ostale građane Srbije da nije tačna informacija koja je ovih dana objavljena na društvenim mrežama da će im biti isplaćena naknada od 6.000 dinara.

10:34

30.5.2024.

1 d

Svet

Oni se ne šale: U Rusiji skoro 100%

Ruska naftna kompanija Rosnjeft objavila je da je njen profit u prvom tromesečju 2024. kvartalno porastao za 92,8 odsto na 486 milijardi rubalja, što iznosi oko 4,96 milijardi evra.

13:48

31.5.2024.

18 h

Podeli: